Dictators

Banner Dictators in heden en verleden

Over deze studiedag

In onze op democratische waarden gebaseerde cultuur geldt de dictator als een boeman. Toch zijn despoten de afgelopen eeuwen in de meeste delen van de wereld eerder regel dan uitzondering geweest. Alleen al de twintigste eeuw heeft er honderden voortgebracht. Daartussen zitten eendagsvliegen, maar ook met het land vergroeide potentaten; bloeddorstige tirannen, maar ook verlichte despoten, ideologisch bevlogen megalomanen en cynische kleptocraten. Sommigen draaiden de klok terug; anderen wilden juist een grote sprong voorwaarts. Er zijn dictators die hun land naar de afgrond hebben gedreven; anderen genieten nog steeds een goede reputatie vanwege hun bijdrage aan de opbouw van het land. Tegenwoordig lijkt de alleenheerser zelfs weer terug in de mode te zijn.

Tijdens deze studiedag kijken we naar het verschijnsel dictator en dictatuur. Wat zijn de kenmerken van dictaturen? Welke types zijn er? Zijn dictaturen per definitie slecht? Hoe kom je van dictators af? En waarom zijn ze tegenwoordig weer populair? We zullen in deze cursus stilstaan bij bekende dictators uit het verleden als Hitler, Stalin en Franco, maar ook moderne (semi-) autocraten als Poetin, Duterte, Orbán en Erdogan komen aan bod.

Datum en tijd

Datum: zaterdag 16 november 2019.

Tijd: 10.30 - 15.30 uur.

Docent

Koen_VossenDr. Koen Vossen studeerde geschiedenis en promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij was als universitair docent verbonden aan de Universiteit Leiden en de Radboud Universiteit Nijmegen en publiceerde onder meer over populisme in heden en verleden, de Spaanse Burgeroorlog, de geschiedenis van de Bondsrepubliek Duitsland en het interbellum in Nederland.

Prijs, aanmelden en overige informatie

Prijs: € 75 (inclusief koffie en thee tijdens de pauzes, inclusief lunch) per deelnemer.

Deze studiedag staat open voor alle belangstellenden, ongeacht leeftijd.

Wilt u zich aanmelden voor deze studiedag?
Dat kan via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma. U krijgt dan eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. In de bevestingsmail hiervan vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Direct daarna kunt u uw aanmelding voltooien. Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u zich direct voor deze studiedag of andere programma's aanmelden.

De uitersteaanmelddatum is verstreken; inschrijven is helaas niet meer mogelijk.