De Rus en zijn roes

Banner de Rus en zijn roes

Over deze studiedag

In deze studiedag gaat het over de Russen en hun wodka en over hoe al die drinkebroers in de Russische literatuur en beeldende kunst vereeuwigd zijn. Verschillende sprekers belichten een aspect. 
Egbert Hartman, slavist en blogger over Rusland, vervangt vertaler Robbert-Jan Henkes. Hij bespreekt het cultboek 'Moskou op sterk water' van Venedikt Jerofejev dat in een roes geschreven lijkt te zijn en dat uitsluitend over het drinken van wodka (en allerlei verschrikkelijke surrogaten) gaat. Ook besteedt hij aandacht aan een toneelstuk Dronkelappen van de jonge onbekende toneelschrijver Vypyrajev. Zijn vertaling van dit stuk wordt opgevoerd tijdens Oerol 2020.

De bijdrage van Judith Janssen zal gaan over de rituelen die bij het wodka drinken horen. Hoe hoort het? En hoe niet? Waarom snuiven Russen aan hun mouw na het achteroverslaan van 100 gram?
Ze zal illustratieve fragmenten uit de Russische literatuur aan u voorleggen en met u bespreken en ze hoopt u zo nieuwe ontdekkingen te brengen. En Edwin Trommelen zal spreken over zijn schitterende boek over de Russen en hun wodka waarin hij de rol en het belang van wodka voor Russen heeft toegelicht. Als bron gebruikte hij de onovertroffen Russische literatuur, beeldende kunst en cinema die  ‘… hartverscheurende wodkataferelen hebben opgeleverd, vol van euforische roesmomenten, verdwaalde kwartaaldrinkers, meelijkwekkende dorpspriesters en ijzersterke altijdinnemers’.

Omdat iedereen van zo’n dag over wodka drinken flinke trek krijgt, besluiten we de dag met een kleine, kritische wodka-proeverij met Russische hapjes.

Datum en tijd

Datum: zaterdag 12 oktober 2019.

Tijd: 10.30 - 15.30 uur.

Literatuur

Judith Janssen stelt een selectie van fragmenten uit Russische literatuur in Nederlandse vertaling samen. Deze ontvangt u als hand-out. De presentaties worden na afloop digitaal beschikbaar gesteld.

Literatuursuggestie: Edwin Trommelen, Davaj! De Russen en hun wodka. Uitg. Gibbon 2013.

Docenten

Egbert Hartman is slavist en blogger over Rusland. Hij zal Robbert-Jan Henkes vervangen, die door omstandigheden niet aanwezig kan zijn. Het onderwerp van de cursus blijft hetzelfde.


Edwin Trommelen (slavist en documentairemaker). Bij hem lopen Rusland en de oude Sovjet-Unie als een rode draad door zijn leven en werk. Hij heeft tientallen reizen gemaakt door het gigantische land, als researcher, reisleider, vertaler of producent. Eind jaren negentig is hij actief geworden als documentairemaker. Zo maakte hij Terug naar het Kamp (2000) en Stemmen uit de Toendra – De laatste der Joekagieren (2013). Ook heeft hij twee boeken op zijn naam staan: Davaj! De Russen en zijn wodka, waarvan de Engelse vertaling in 2012 (VS) is verschenen en Het rijk van de BAM. Mijn reis met die andere Trans-Siberië Express. Momenteel werkt hij aan zijn derde boek: Rusland in 1901 wodka-etiket.

Judith Janssen (slaviste en HOVO-docente). Zij verzamelt als hobby fragmenten uit de Russische literatuur die zich afspelen op diverse locaties in Rusland. Daarmee zette ze populaire HOVO-cursussen op: Literaire landgoederen in Rusland, de twee hoofdsteden Moskou en Petersburg, Naar Odessa, Krim en de overige delen van Oekraïne, Door de Kaukasus, het Russische platteland of langs de Wolga. Ze studeerde in Utrecht, Amsterdam en in Moskou aan het Staatstheaterinstituut aldaar en begeleidt al tientallen reizen naar de Kaukasus en Rusland.

Prijs, aanmelden en overige informatie

Prijs: € 95 (inclusief koffie en thee tijdens de pauzes, inclusief lunch en inclusief een wodkaproeverij met hapjes na afloop, inclusief hand-outs) per deelnemer.

Deze studiedag staat open voor alle belangstellenden, ongeacht leeftijd.

Wilt u zich aanmelden voor deze studiedag?
Dat kan via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma. U krijgt dan eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. In de bevestingsmail hiervan vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Direct daarna kunt u uw aanmelding voltooien. Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u zich direct voor deze studiedag of andere programma's aanmelden.

De uiterste aanmelddatum voor deze studiedag is verstreken; inschrijven is helaas niet meer mogelijk.