Praktische informatie VU

De campus van de VU is een grootstedelijke ontmoetingsplek die meer biedt dan alleen collegezalen. Zo zijn er diverse restauratieve voorzieningen, een supermarkt, een sfeervol binnenplein met een eigen café, sportfaciliteiten en de Universiteitsbibliotheek. Door haar ligging aan de Amsterdamse Zuidas, vlakbij Schiphol, is de campus van de VU goed bereikbaar. Voor alle praktische zaken van de VU kunt u op deze pagina meer informatie vinden.

Praktische informatie over de VU

De colleges van HOVO Amsterdam vinden vrijwel uitsluitend plaats in de gebouwen van de Vrije Universiteit aan de De Boelelaan. Als u geplaatst bent voor een cursus, ontvangt u kort voor aanvang bericht van HOVO met daarin de exacte zaal waarin de colleges plaatsvinden. Op uw toegangsbewijs vindt u de exacte zaal en het gebouw waarin uw college plaatsvindt. Bij wijzigingen ontvangt u bericht per mail of post. Kijk voor de namen van de gebouwen op Plattegrond VU-gebouwen en Parkeerplaatsen. Aanduiding van de zalen is als volgt: eerst de etage, dan de gang, dan het zaalnummer, dus HG 11A-45 is Hoofdgebouw 11e etage, A-vleugel, zaal 45. Zie hieronder de aanduidingen van de gebouwen:
 
HG - Hoofdgebouw - De Boelelaan 1105
NU - Nieuwe Universiteitsgebouw - De Boelelaan 1111
W&N - Wis- en Natuurkundegebouw - De Boelelaan 1085
MF - Medische Faculteit - Van der Boechorststraat 7
BV - Bellevue - losstaand blauw houten gebouw op binnenterrein van de campus
TR - Transitorium - Transitorium
De VU is goed te bereiken per openbaar vervoer (zie 9292.nl of gvb.nl)
(Snel)tram/metro 50, 51 en 52 tot station Amsterdam-Zuid
Tram 5 en 24 (halte bij de VU)
Bus 15, 62, 142, 170, 172, 346 en 242 (halte bij de VU)
De VU-campus is op loopafstand van Station Amsterdam-Zuid.
Vanaf de ringweg A10 neemt u afslag S108 richting Amstelveen. Betaald parkeren is mogelijk aan de straten rond de Universiteit en in de diverse parkeergarages.
Uitgebreide informatie over routebeschrijvingen en parkeerlocaties vindt u op de website van de VU. Kijk voor de locatie van HOVO Amsterdam op Google Maps.
Op het binnenterrein van de campus is beperkte parkeergelegenheid voor mensen met een gehandicaptenparkeerkaart. Wilt u hiervan gebruik maken, dan moet u (uiterlijk drie weken voor aanvang van de cursus) de volgende gegevens naar hovo@vu.nl mailen:
1. de exacte data en tijden waarop u van de parkeergelegenheid gebruik wilt maken. Het volstaat niet om de cursusperiode te noemen (dus: van 1 september t/m 1 december), maar u moet alle dagen noemen (dus: 1 september 13.00-17.30 uur, 8 september 13.00-17.30 uur, etc.)
2. bijlagen met
• kopie van het kentekenbewijs
• kopie van uw ID
• kopie van de landelijke ontheffing parkeren

Het HOVO team stuurt uw mail door naar de VU servicedesk. Na akkoord van de VU ontvangt u hiervan een bevestigingsmail. U kunt dan parkeren op het binnenterrein van de campus (ingang via de Van Boechhorststraat). Het is niet mogelijk om voor het Hoofdgebouw te parkeren.
Koffiecorners: Café DE (hal hoofdgebouw, hal Medische faculteit) en Hoofdgebouw 8ste etage (geen contante betaling).
Maaltijden: mensa en coffeecorners bieden u de mogelijkheid om warme en koude versnaperingen en maaltijden aan te schaffen.
Op het campusterrein van de VU vindt u:
- Café: Campuscafé The Basket, voor maaltijden en drankjes
- Koffiebar Doppio Espresso
- SPAR, supermarket

fairtrade koffie - Op de 1e, 6e en 12e etage kunt u fairtrade Lavazza-koffie uit Ethiopië aanschaffen (alleen contactloos betalen)
Al uw boeken kunt u aanschaffen in de VU-Boekhandel (Hoofdgebouw, Begane Grond). Bij aanvang van ieder semester is een boekentafel aanwezig met alle opgegeven boeken voor HOVO. Ook kunt u uw boeken van te voren bestellen via de VU Boekhandel website.
Wist u dat u bij de UB-VU zowel romans als wetenschappelijke literatuur kunt lenen en digitaal toegang heeft tot wetenschappelijke literatuur?
Een lenerspas is verkrijgbaar bij de informatiebalie van de bibliotheek op de 1e etage in het Hoofdgebouw. Deze pas kost € 20,- per jaar, € 10,- voor 3 maanden of € 5,- per maand
(zie ub.vu.nl).
HOVO-deelnemers en andere externe bezoekers kunnen gebruik maken van een dagcode waarmee zij kunnen inloggen op Eduroam: het draadloze WiFi-netwerk voor gasten op de VU. De dagcode is beschikbaar via de digitale schermen in het hoofdgebouw, en via de gastdames in andere gebouwen.
 • parkeerpas - Voor bezitters van een landelijke gehandicapten parkeerontheffing is een beperkt aantal parkeerplaatsen beschikbaar op het binnenterrein van de VU. Stuur een scan of kopie van uw landelijke parkeerontheffing naar hovo@vu.nl of HOVO Amsterdam - De Boelelaan 1105 - 1081 HV Amsterdam, met vermelding van uw naam, adres en de cursus waarvoor u bent ingeschreven en het kentekennummer van uw auto. HOVO vraagt dan een reservering voor u aan. Wij verzoeken u uw aanvraag minimaal drie weken voor aanvang van uw cursus in te dienen.

 • de Kerkzaal op de 16de verdieping is vanaf de 15de verdieping alleen toegankelijk per trap! Er is een liftje, maar helaas is deze niet betrouwbaar.
  Tenzij anders vermeld bij de cursusbeschrijving, zijn alle cursussen (onder voorbehoud) toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn of gebruik maken van een rolstoel.
  Neem in geval van twijfel contact op met het HOVO-bureau.

 • liften
  In de centrale hal links van de hoofdingang van het Hoofdgebouw bevinden zich zes liften die stoppen op alle even etages en de 15e verdieping. Achter deze liften zijn drie nieuwe liften voor de oneven etages beschikbaar. 
  De liften aan de achterzijde van het hoofdgebouw zijn bedoeld voor medewerkers en geven in de meeste gevallen geen toegang tot de zalen waar HOVO-colleges plaatsvinden.

 • geluidsversterking
  In de grote zalen is standaard geluidsversterking aanwezig, in de kleinere zalen (tot ca. 70 mensen) niet. Er is geen ringleiding aanwezig. In de Aula is wel ringleiding aanwezig (Winterlezing, Voorjaarslezing).

 • invalidentoiletten
  In het Hoofdgebouw zijn invalidentoiletten op de Begane Grond en 1e verdieping (o.a. bij de Aula). Op de 8e etage zijn invalidentoiletten aanwezig in de A-vleugel richting de kantoorgedeeltes.
  Klik hier voor een overzicht.
Als het gebouw ontruimd moet worden, mogen de liften niet gebruikt worden. HOVO-deelnemers die goed ter been zijn wordt aangeraden in het geval van een alarm gebruik te maken van de achterste trappenhuizen, aangezien de trappenhuizen rondom de 6-liftengroep erg vol kunnen zijn in een alarmsituatie.

Gehandicapten kunnen het beste op dezelfde etage te blijven, maar zich zoveel mogelijk naar de achterkant of zijkant van het gebouw begeven. Vraag aan een cursist of docent of deze wil melden waar u zich bevindt. Deze melding kan telefonisch worden gedaan aan het Meld en Bedien Centrum (MBC) via het nummer 22222 (intern) of 020-598 2222. Bij een vals alarm zal worden omgeroepen dat men weer kan terugkeren naar de zaal.

 

Kopiëren op de VU is mogelijk als u een gastaccount (digitale IT portemonnee) aanmaakt via het webportaal mynetpay.vu.nl. Dit account kunt u koppelen aan een willekeurige Mifarekaart zoals een OV chipkaart. Koppeling tussen account en printer doet u bij de printer. Let op: Geld opgewaardeerd op uw Digitale IT blijft op uw account staan en kan niet teruggestort worden. Zet dus niet teveel geld op uw digitale portemonnees.
In ieder gebouw zijn kluisjes aanwezig om waardevolle spullen op te bergen, hiervoor is een muntstuk van € 2,- nodig als borg. Meer informatie over de kluisjes is verkrijgbaar via 020-5985854
Informatie over gevonden voorwerpen is verkrijgbaar via 020-5985854.