20 april: voorjaarslezing Interessante tijden - Het leven na de pandemie

We leven in een ongekende tijd – om met de Chinese verwensing te spreken: in een ‘interessante tijd’. Wat brengt de toekomst ons? Een viertal topwetenschappers van de VU geeft een reflectie op het leven na de pandemie: over eenzaamheid, mentaal welbevinden, politiek en economie.

10-03-2021 | 8:54

De corona-pandemie heeft ons het afgelopen jaar een wereldbeeld voorgehouden waarin besmetting leidend was voor het mondiale handelen. Tot 2020 zagen velen de ‘globale wereld’ als plek van uitwisseling, door sommigen geprezen en omarmd, door anderen als bedreiging ervaren. Maar uitwisseling van goederen en van ideeën maakte in 2020 plaats voor uitwisseling van virussen. Toenemende terugtrekking en isolatie waren het gevolg: de plekken waar we samenkwamen, zoals theaters, bioscopen, winkels en musea, werden gesloten. Reizen werd verboden of ontmoedigd. En opgelegde beperkingen ten aanzien van bezoek en zelfs in de tijden waarop we ons huis mogen verlaten zorgden voor isolatie voor velen. De impact van corona is enorm, ook op politiek en economie. Samenzweringstheorieën en wantrouwen, gesloten winkels, grote bedrijven als Schiphol tonen dieprode cijfers en talloze ondernemers staan op de rand van faillissement.

We leven in een ongekende tijd – om met de Chinese verwensing te spreken: in een ‘interessante tijd’. Wat brengt de toekomst ons? Hoe ziet ons leven er na de pandemie uit? Wat kunnen we zeggen over een ‘oud’ of een ‘nieuw’ normaal? Een viertal topwetenschappers van de VU geeft een reflectie op het leven na de pandemie: over eenzaamheid, mentaal welbevinden, politiek en economie.

Meer informatie en aanmelden