Uit-en-toch-thuistips

Het team van HOVO Amsterdam voorziet u van tips en informatie voor allerlei activiteiten die u vanuit huis kunt doen. Gericht op ontwikkeling en ontmoeting.

20-05-2020 | 13:33

Het zijn vreemde tijden. Ging u een paar maanden geleden nog naar een interessante film, bezocht u niet te missen tentoonstellingen of had u een mooie reis of vakantie voor de boeg? De komende tijd zit het er even niet in. Het openbare leven is plotsklaps zo goed als tot stilstand gekomen. Het team van HOVO Amsterdam wil u daarom voorzien van tips en informatie voor allerlei activiteiten die u vanuit huis kunt doen. Gericht op ontwikkeling en ontmoeting.

Houd onze Facebookpagina in de gaten: ook daar zullen wij eveneens leuke tips delen!

Beluister de HOVO-interviews
Bekijk de interviews met HOVO-docenten op ons eigen HOVO YouTube-kanaal: hersenwetenschapper Hanneke Hulst, religiewetenschapper Bert-Jan Lietaert Peerbolte, historicus Peter Demant en filosoof Ype de Boer.

Bezoek een museum virtueel
Bezoek verschillende musea online vanuit uw stoel en bestudeer verschillende schilderijen van zeer dichtbij met Google Arts & Culture! Kijk voor meer informatie op artsandculture.google.com.

Keuze uit ruim 300 documentaires
IDFA heeft de komende tijd een ruim aanbod aan (deels gratis) documentaires beschikbaar gesteld. Met een collectie van ruim 300 documentaires, zit er vast iets van uw gading bij. Kijk voor meer informatie op idfa.nl.

Gratis Europese concertstreams via Facebook
Het Concertgebouw bundelt de krachten met 15 andere concertzalen in Europa. Elke avond om 20.00 uur kunt u genieten van de mooiste concerten via de Concertgebouw Facebookpagina. Vanavond wordt bijvoorbeeld Schumanns Pianoconcert door Daniil Trifonov, begeleid door het Orquestra Gulbenkian onder leiding van Hannu Lintu, uitgezonden.

Luister naar een online recital van pianist Marcel Worms
Pianist Marcel Worms streamt tot 1 juni elke zaterdag tweemaal via YouTube een recital vanuit zijn huiskamer in Amsterdam. Dit doet hij om elf uur ’s ochtends en kwart over acht ’s avonds. Voor meer informatie en de links naar zijn recitals kunt u zijn website raadplegen.

Voor de kunstliefhebbers
Het Rijksmuseum biedt in hun Rijksstudio bijna 700.000 items uit de collectie die gratis én in hoge resolutie te bekijken zijn. Ook leuk: u kunt uw eigen collectie samenstellen. Via hun Facebookpagina deelt het Rijksmuseum ook mooie rondleidingen.

Duurzaam voedselsysteem in zes (thuis)colleges
Verslaggever Rianne Lindhout heeft verslag gemaakt van de zesdelige HOVO-cursus Voeding naar draagkracht. Hoezo dubbele bodems? Nu kunt u de gehele inhoud lezen als een thuiscursus. Zes experts laten zien welke kant het op moet met ons voedselsysteem en hoe Nederland een heldenrol kan spelen bij die voedseltransitie. Rianne Lindhout heeft van elk college een verslag gemaakt dat u kunt nalezen en delen. Hier vindt u de complete serie.

Keukenhof opent virtueel
Bloemenpark Keukenhof kan door het coronavirus helaas niet open in 2020. Hierdoor moeten meer dan een miljoen mensen de schitterende kleuren van de voorjaarsbloemen in het park missen. Om iedereen toch te kunnen laten genieten van de bloemenpracht geeft Keukenhof regelmatig virtuele tours door het bloemenpark.

Niet thuiszitten, maar thuisbewegen!
Nu we met z’n allen thuiszitten kan het een uitdaging zijn om genoeg te bewegen. En dit kan invloed hebben op ons immuunsysteem. VU-professor Neuropsychologie Erik Scherder legt uit hoe dit werkt en geeft tips. Bekijk hier de video!

Haal de opera uw huiskamer binnen
De Royal Opera House biedt de komende weken verschillende gratis opera’s aan. Gaat u er goed voor zitten en luister naar de adembenemende producties. Op de website kunt u hier meer over lezen.

Het fotomuseum in beeld en geluid
Het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam heeft met 5,6 miljoen objecten een gigantische collectie. Delen van deze collectie zet het museum tijdens de coronacrisis voor iedereen online. Niet alleen dat, ze maken er ook een hele beleving van. In 10 hoofdstukken worden bekende thema's als macht en rijkdom op een nieuwe manier vertoond. Soms door 2 werken lijnrecht tegenover elkaar te zetten, soms door ze elkaar juist te laten versterken, krijgen de werken een extra dimensie. Ook mooi: met behulp van audiofragmenten krijgen de werken nog een extra laag diepte. Een privérondleiding door de collectie van het Nederlands Fotomuseum dus, vanuit uw luie stoel! Kijk voor meer informatie op: Nederlandsfotomuseum.nl/Sterke-verhalen.

Volg de nesten van een lepelaarskolonie
Op een eilandje in het rietmoeras middenin de Nieuwkoopse Plassen is op 22 maart een eerste lepelaarsjong geboren. En de kraamtijd is nog lang niet voorbij daar. Inmiddels is er een hele kolonie lepelaars - 25 koppels - neergestreken op het kleine eiland. En daar staat een camera bovenop. U kunt de dieren live volgen op nestkastlive.nl/lepelaar. Hopelijk zijn ouders en kroost veilig want er zijn ook otters gespot.

Virtueel wandelen door natuurgebieden
Zelfs als u echt aan huis gekluisterd bent, kunt u een wandeling door de mooiste natuurgebieden maken. Vrijwilligers van Natuurmonumenten hebben honderden kilometers afgelegd met een camera met vijftien lenzen. Daardoor kunt u nu online van de 360-graden beelden genieten. Van het onbewoonde eiland Griend in het hoge noorden, via het water van De Wieden en de Kaapse Bossen op de Utrechtse Heuvelrug tot de Sint Pietersberg in het zuiden. Start hier uw wandeling.