HOVO-voorjaarslezing door Meike Bartels

Waarom is de een gelukkiger dan de ander? Het complexe samenspel van genen en omgeving

08-03-2019 | 10:01

De een geeft een 8 aan zijn leven, de ander een 5. De een voelt zich bijna altijd gelukkig, de ander maar af en toe. Waar komen deze verschillen in geluksgevoel vandaan?

Aan de hand van de waardevolle data van tweelingen en hun familieleden laat VU-hoogleraar Meike Bartels zien dat verschillen in geluksgevoel voor een deel komen doordat mensen genetisch van elkaar verschillen. Ze vertelt tevens over het grote internationale onderzoek dat de eerste genetische varianten voor geluk heeft gevonden, dat in 2018 de landelijke media haalde. Hoe gaat dit onderzoek eigenlijk in zijn werk en wat betekent het nu eigenlijk als geluk voor een deel erfelijk bepaald is? Kunnen we er dan niks aan veranderen? En wat is de rol van omgevingsinvloeden? In haar lezing zal Meike Bartels meer vertellen over tweelingenonderzoek en over gelukonderzoek en zal ze uitleggen of u nu juist wel of niet een geluktraining moet volgen.

Spreker
Prof. dr. Meike Bartels (1973) is Onderzoekshoogleraar Genetics and Wellbeing bij de afdeling Biologische Psychologie van de Vrije Universiteit.

Dag en tijd
woensdag 24 april 2019, 14.00 - 15.00 uur
prijs € 15 (inclusief koffie/thee voor aanvang)

Aanmelding en meer informatie