De Amerikaanse verkiezingen

Groenendijk_Verkiezingen_Donald_Trump_official_portraitt

Beschrijving

Op 3 november 2020 kiest Amerika zijn president. De messen zijn geslepen, het is een nek-aan-nek race tussen de kandidaten Trump en Biden. Heeft Trump de beste kaarten met zijn eerdere economisch succes en het inlossen van de 2016-verkiezingsbeloftes belastingverlaging, aanpak China, immigratie, en de benoeming van vele conservatieve rechters? Of scoort Biden met zijn boodschap van ‘unity’, mits hij de gematigde en de reactionaire vleugel van de Democratische partij verenigt? Wie ‘profiteert’ van de pandemie, de economische dip en de protesten in de steden?

Alles draait om opkomst, zo nauw zijn de marges. Wie kan zijn achterban het beste opzwepen te gaan stemmen? Is dat Trump met zijn lijn verdeeldheid te zaaien en daarmee zijn base te motiveren of kan Biden de twijfelaars en thuisblijvers van 2016 nu naar de Democraten lokken? En welke slimmigheden zetten de Republikeinen in om het stemmen door jongeren en niet-blanken lastig te maken?

Dit thema-college geeft inzicht hoe het systeem van Amerikaanse verkiezingen werkt, wie de campagnekassen, oplopend tot miljarden dollars, spekken. Zijn er (nog) regels voor doneren? Wat zeggen de tussentijdse verkiezingen van 2018? Zijn er lijnen door te trekken? Van welke staten is het onzeker aan welke kandidaat deze toevallen? Hoe zit het met het Electoral College? En, hoe effectief wordt de volgende president, kleurt het Congres mee? Wat zijn verwachtingen en onzekerheden?

HOVO online
Deze lezing wordt aangeboden als een live online lezing via Zoom for Education.
Kijk voor meer informatie hierover bij 'Onderwijsvorm en literatuur'.

Docent

Tanja Groenendijk-de Vos, MA is Amerikanist. Ze geeft lezingen en levert commentaar op het Amerikaanse Politieke Systeem, US Business-cultuur, het Amerikaanse Supreme Court en (geschiedenis) US/NL-relaties. Is bestuurslid Atlantische Onderwijscommissie.

Kijk voor meer informatie over de spreker op tanjagroenendijkdevos.nl.

Onderwijsvorm en literatuur

Onderwijsvorm
Eenmalige lezing

HOVO Online
Deze cursus wordt aangeboden als een live online lezing via Zoom for Education. Dit betekent dat u de cursus veilig en gemakkelijk vanuit huis kunt volgen op de vastgestelde data en tijden. Er is (enige) mogelijkheid tot (directe) interactie met uw docent en medecursisten, via de chatfunctie. HOVO Amsterdam heeft een beveiligd, eigen Zoom-account. Uw privacy is dus gewaarborgd en de cursus is alleen toegankelijk voor wie zich heeft ingeschreven. De colleges worden niet opgenomen: u volgt de lezing op de vastgestelde datum en tijd. Kijk voor meer informatie bij de veelgestelde vragen over Zoom for Education.  

Studiemateriaal
De Power point presentatie wordt achteraf beschikbaar gesteld via MijnHOVO.

Overige informatie
Tijdens het college wordt een aantal korte Engelstalige video-fragmenten getoond, zonder ondertiteling.

Praktische informatie en aanmelden

dag en tijd
vrijdag, 13.30-16.00 uur

datum
9 oktober 2020

cursusprijs
€ 29,-

uiterste aanmelddatum
2 oktober

Wilt u zich aanmelden voor dit college? 
Dat kan via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma. Als u al een MijnHOVO-account heeft kunt u zich aanmelden met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Heeft u nog niet eerder een HOVO cursus gevolgd, dan kunt u een MijnHOVO-account aanmaken. U krijgt dan eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. Hierbij geeft u uw e-mailadres als gebruikersnaam op. Naar dat e-mailadres wordt een bevestigingsmail gestuurd, hierin vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Als u het wachtwoord heeft aangemaakt kunt u direct daarna uw aanmelding voltooien. Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden. Kijk voor meer informatie op de MijnHOVO pagina. Heeft u vragen over HOVO? Kijk dan eerst bij de Veelgestelde vragen. Als het antwoord op uw vraag hier niet bij staat, kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers via hovo@vu.nl.

N.B. Iedereen die zich aanmeldt heeft een eigen MijnHovo-account nodig. Het is niet mogelijk dat u op uw account ook iemand anders aanmeldt.

De uiterste inschrijftermijn is verstreken; aanmelden is niet meer mogelijk.