Het uitsterven van de dinosauriërs

Lezing-Dinosauriers_Smit

cursusbeschrijving

Zo’n 66 miljoen jaar geleden stierven de dinosauriërs en veel andere land- en zeediersoorten uit. Onderzoekers Walter Alvarez en Jan Smit ontdekten in de jaren ‘70 voor het eerst de reden achter deze massa-extinctie toen zij in Italië en Spanje hoge concentraties iridium vonden, een metaal dat weinig voorkomt in de aardkorst maar veel voorkomt in meteorieten. Het iridium bevond zich in een dun kleilaagje tussen de steenlagen die karakteristiek zijn voor het Krijt- en het Paleogeentijdperk en vormde het bewijs dat een meteoriet met een doorsnede van zo’n 12 kilometer ergens op aarde was neergekomen, waardoor een grote stofwolk met onder andere iridium vrijkwam en later op aarde neerdaalde. Dat werd bevestigd toen wetenschappers in Mexico een 180 kilometer brede inslagkrater vonden, deels verstopt onder het Yucatan schiereiland. De Chicxulub-krater is destijds per ongeluk ontdekt doordat geofysici cirkelvormige afwijkingen vonden in het zwaartekrachtveld. De laatste link tussen die krater en het iridiumstof is nu gevonden, en dat vormt volgens de onderzoekers onomstotelijk bewijs dat juist deze meteorietinslag de massa-uitsterving aan het eind van het Krijt veroorzaakte. “Dit maakt de cirkel rond,” zegt Jan Smit. “Vijftig jaar na het vinden van kosmisch iridium over de hele wereld is het nu op precies de goede plek in de boosdoener zelf gevonden!”

Docent

Jan_SmitProf. dr. Jan Smit is paleontoloog en was van 2003 tot 2013 verbonden aan de Faculteit der Aard- en Levenswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) als hoogleraar Event-Stratigrafie, snelle veranderingen in het systeem aarde welke hebben geleid tot massa-extincties.
Smit behaalde in 1974 aan de Universiteit van Amsterdam zijn doctoraalexamen geologie. In 1981 promoveerde hij (cum laude) aan dezelfde universiteit. Zijn dissertatie getiteld "A catastrophic event at the Cretaceous-Tertiary Boundary", handelde over de meteorietinslag op de grens van Krijt en Tertiair.
Samen met Walter en Luis Alvarez is Jan Smit hiermee de grondlegger van de inslagtheorie inzake het uitsterven van de dinosauriërs. In de jaren negentig van de twintigste eeuw ontdekte Smit met Walter Alvarez de inslagkrater in Yucatán, de Chicxulubkrater, waar 65 miljoen jaar geleden de meteoriet insloeg die het einde van de dinosauriërs inluidde.

Onderwijsvorm en literatuur

Onderwijsvorm
lezing 

Onderwijs op de VU of online?
Deze lezing wordt u online aangeboden; de cursus op vastgestelde datum en tijd.

Meer informatie over online onderwijs bij HOVO Amsterdam vindt u bij Zoom for Education.

Praktische informatie en aanmelden

Dag, datum en tijd
woensdag 12 mei, 11.00-12.15 uur

Cursusprijs

€ 9,50

Uiterste aanmelddatum

7 mei

Aanmelden met MijnHOVO-account
U meldt zich voor deze lezing aan met onderstaande blauwe button 'Live online'
Als u al een MijnHOVO-account heeft kunt u zich meteen aanmelden met uw gebruikersnaam en wachtwoord.

Nieuw bij HOVO? Maak een account aan!

Heeft u nog niet eerder een HOVO cursus gevolgd, dan maakt u eerst een MijnHOVO-account aan.
U klikt op de MijnHOVO pagina en vervolgens op stappenplan, een handleiding met afbeeldingen die u stap kunt volgen.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u zich direct aanmelden voor de cursus van uw keuze.  

Bij de Veelgestelde vragen vindt u nog meer antwoorden. Als het antwoord op uw vraag hier niet bij staat, kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers via hovo@vu.nl.

Online