Het Japanse huis - studiedag

Jurgenhake-Het_Japanse_huis

cursusbeschrijving

Een kennismaking met de Japanse architectuur waarbij het Japanse traditionele (woon-) huis bestudeerd en de brug naar het Japanse hedendaagse huis gelegd wordt.

Cursusomschrijving
Japan is een land van tegenstrijdigheden, de moderne architectuur lijkt compromisloos, soms ook experimenteel. Voor ons Westerlingen is de Japanse architectuur fascinerend, zowel de traditionele Minka en de Machiya, de imperiale villa’s en de theehuizen, als ook de moderne architectuur. Ze verbaasd ons door haar verrassende ruimtelijkheid, het spel met licht en schaduw, de nauwkeurige detaillering en de prachtige materiaalkeuzes. De huizen lijken vanuit een idee ontworpen te zijn die voor ons geheimzinnig is.
In de laatste 20 jaren heeft de Japanse architectuur een zeer belangrijke internationale positie ingenomen. Diverse jonge architecten geven sterke impulsen, ook bij ons in Nederland. Daarbij speelt de eigen traditie altijd een belangrijke rol. Traditie en moderniteit staan naast elkaar, vaak letterlijk in een straat. De hedendaagse Japanse architectuur is voor een groot deel conceptueel sterk beïnvloed door de traditie.
Tijdens de themadag gaan we eerst naar de traditionele aspecten van het Japanse huis kijken. Wij verdiepen ons in verschillende traditionele huizen en leren de ontwerp principes kennen: Het theehuis, huizen op het land en in de stad zullen besproken worden. Vervolgens kijken we naar de tijd waarin Japan zich openstelde voor het Westen (vanaf 1853) en een wederzijds invloed merkbaar werd in de architectuur. In de laatste uren richten wij dan onze aandacht op hedendaagse Japanse huizen en zullen de link met het verleden begrijpen.

Na deze themadag bent u op de hoogte van de belangrijkste architectonische en esthetische concepten van de Japanse traditionele architectuur en kunt u deze ook herkennen in de moderne Japanse architectuur. Daarbij is het Japanse woonhuis een belangrijke uitgangspunt.

Dagprogramma
10.30 – 11.30    Een eerste verkenning van de architectuur in Japan tussen de 8e eeuw  en de 17e eeuw: Het edele woonhuis in Shinden – Shoin en Sukiya stijl
11.30 – 11.45    Koffie/thee-pauze
11.45 – 12.45    De Minka - huis voor het volk en de Machiya - het woon-winkelhuis
12.45 – 13.30    Lunch
13.30 – 14.30    Blok 3: Het begin van een moderne architectuur rond 1850
14.30 – 15.00    Koffie/thee-pauze
15.00 – 16.00    Blok 4: Het Japanse huis in de  20e eeuw en aan het begin van de  21e eeuw


Onderwijsvorm en literatuur

onderwijsvorm
1 studiedag op locatie

op locatie of (gedeeltelijk) online?
Deze studiedag vindt alleen plaats indien er een geschikte zaal beschikbaar is.


literatuur
literatuurlijst (tijdens studiedag beschikbaar gesteld)

studiebelasting
naar eigen inzicht


Praktische informatie en aanmelden

Dag en tijd
zaterdag, 10.00-16.00 uur 
27 maart 2021
Cursusprijs
€ 75,- (inclusief lunch, koffie/thee)
Uiterste aanmelddatum
21 maart

wilt u zich aanmelden voor deze cursus?
U kunt u zich aanmelden via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma en per persoon. Als u al een MijnHOVO-account heeft kunt u zich aanmelden met uw gebruikersnaam en wachtwoord.

online of in een (fysieke) cursusruimte
Deze studiedag gaat alleen van start indien er een geschikte collegezaal beschikbaar is. Wij volgen de op dat moment geldende richtlijnen van het RIVM en de daaruit volgende maatregelen die de Vrije Universiteit neemt om uw veiligheid te waarborgen.

nieuw bij HOVO?
Heeft u nog niet eerder een HOVO-cursus gevolgd, dan moet u eerst een MijnHOVO-account aanmaken. Dit wijst zich vanzelf. Zodra u op de aanmeldknop klikt, krijgt u eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. Hierbij geeft u uw e-mailadres als gebruikersnaam op. Naar dat e-mailadres wordt een bevestigingsmail gestuurd, hierin vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Als u het wachtwoord heeft aangemaakt kunt u direct daarna uw aanmelding voltooien.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden.

Heeft u vragen over deze cursus of over HOVO?
Kijk dan eerst op de overige tabs bij deze cursusbeschrijving of bij de Veelgestelde vragen. Als het antwoord op uw vraag hier niet bij staat, kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers via hovo@vu.nl.


 GEANNULEERD vanwege COVID19-maatregelen. Nieuwe datum: zaterdag 9 oktober. Zie t.z.t. studiegids en website najaar 2021