Eenzaamheid van ouderen in 2020: Anders dan in 1990?

Eenzaamheid is één van de grote problemen van deze tijd. Het lijkt zelfs of er een eenzaamheidsepidemie is. Is het dezelfde eenzaamheid als 30 jaar geleden? Tegenwoordig is er veel aandacht voor zingeving, de wijze waarop ouderen van betekenis zijn voor de samenleving, en gewaardeerd worden in hun sociale rol. Gebrek aan aansluiting en verbondenheid kan de betekenis van eenzaamheid veranderen.

Is er naast sociale en emotionele eenzaamheid ook existentiële eenzaamheid? Is er meer eenzaamheid dan vroeger, of is dat het gevolg van de vele aandacht voor eenzame ouderen? Het is tegenwoordig minder een taboe om over eenzaamheid te praten, en misschien om te zeggen dat je eenzaam bent. Het verminderde taboe op eenzaamheid kan ook een rol spelen in de al dan niet vermeende toename van eenzaamheid.

Wat zijn de belangrijkste oorzaken van eenzaamheid? Verlieservaringen spelen een dominante rol, maar zijn er ook positieve ontwikkelingen inde ouderdom? En, kunnen we wat tegen eenzaamheid doen? Wat gebeurt er al, en help dat? Wat kan er meer gebeuren? De lezing geeft antwoord op deze vragen, en presenteert gegevens van de LASA-studie die sinds 1992 sociale, fysieke, cognitieve en emotionele aspecten van veroudering onderzoekt.

Data en tijden

Datum en tijd: 21 april 2020, 14.00-15.00 uurDocent

TheoVanTilburgProf. dr. Theo van Tilburg, hoogleraar sociologie en sociale gerontologie aan de VU, zoekt antwoord op deze vragen en presenteert in deze lezing gegevens van de LASA-studie die sinds 1992 sociale, fysieke, cognitieve en emotionele aspecten van veroudering onderzoekt

Prijs en aanmelden

Prijs: € 15 p.p.

Wilt u zich aanmelden voor een cursus?
Dat kan via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma. U krijgt dan eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. In de bevestingsmail hiervan vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Direct daarna kunt u uw aanmelding voltooien.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden.

De uiterste aanmelddatum voor deze cursus is 14 april


IN VERBAND MET HET CORONAVIRUS ZIJN ALLE HOVO-CURSUSSEN STOPGEZET; INSCHRIJVEN IS DUS HELAAS NIET MOGELIJK.
Iedereen die reeds is ingeschreven voor deze lezing, ontvangt per e-mail bericht.