HOVO Docenten


Jo_van_den_BrandProf. dr. ing. Jo van den Brand is is hoogleraar experimentele natuurkunde aan de Vrije Universiteit en hoofd van de Virgo onderzoeksgroep van het Nikhef, die een vooraanstaande rol speelde in de recente ontdekking van gravitatiegolven. Ook is hij programmaleider van de Virgo onderzoeksgroep van het Nikhef, die een vooraanstaande rol speelt in de wereldwijde zoektocht naar gravitatiegolven. Hij kwam in februari 2016 uitgebreid in het nieuws vanwege zijn bijdrage aan de ontdekking van de zwaartekrachtsgolven. Jo van de Brand geeft al jarenlang cursussen voor HOVO, samen met Gideon Koekoek. Daarbij wordt de wiskunde niet geschuwd - zijn cursussen zijn voor mensen die niet bang zijn voor formules.

 

Uit de evaluaties:

"Je beseft nauwelijks hoe bijzonder het eigenlijk is dat een stel ouderen, al jaren van school af, de gelegenheid en de leraren krijgt om aan de scherpe randen van de wetenschap te zitten en ook die wetenschap nog eens krijgt aangereikt door de actieve beoefenaren daarvan.Als je hersenen na afloop pijn doen, is dat niet van verveling."

"Mijn wiskunde kennis was onvoldoende om de cursus in detail te volgen; een wat kwalitatievere benadering van de ART was mij liever geweest. Dus ik heb de wiskundige kant laten zitten, maar al met al wel een beeld gekregen van de ART ; voor zover dat dan nog mogelijk is. Aan de docenten heeft het niet gelegen; zij toonden een aanstekelijke enthousiasme voor de kloppende aspecten van de theorie en een grote nieuwsgierigheid naar de antwoorden op de nog veel onbeantwoorde vragen. Dus een goed college! en leuk om weer eens iemand bezig te zien die aan het front van de wetenschap bezig is!" 

 

 Cursussen

  • Kwantummechanica (najaar 2016)
  • Ruimte en tijd (najaar 2015)
  • Thermodynamica: de fysica van warmte (najaar 2014)
  • Deeltjes en velden: de fysica van het allerkleinste (najaar 2013)