HOVO Filosofie en religie

Durf te denken! Filosofie en religie reiken denkgereedschap aan om de grote en kleinere vragen rond zin en betekenis aan te pakken. Volg bij HOVO colleges over grote filosofen en over grote onderwerpen, soms in de vorm van hoorcolleges, soms in kleinschalig verband.

 

Jagersma-Canon-WesterseWijsbegeerte-III
Canon van de moderne westerse wijsbegeerte III
De uiterste aanmelddatum voor deze cursus is verstreken; inschrijven is helaas niet meer mogelijk.
Filosofische klassiekers uit de 19e eeuw
De canon van de moderne westerse wijsbegeerte aan de hand van sleutelteksten van filosofische kopstukken. In deel III van deze leergang: 10 filosofische klassiekers uit de 19e eeuw.
Jagersma-FG-VI
Filosofiegeschiedenis VI  De 19e-eeuwse wijsbegeerte
De uiterste aanmelddatum voor deze cursus is verstreken; inschrijven is helaas niet meer mogelijk.
Hoogtepunten van de 19e-eeuwse wijsbegeerte: het leven, het werk, de opvattingen en de betekenis van toonaangevende denkers als Fichte, Schelling, Hegel, Schopenhauer, Comte, Feuerbach, Mill, Kierkegaard, Marx en Nietzsche.
Jagersma-Schopenhauer
Arthur Schopenhauer – De wereld als wil en voorstelling
De uiterste aanmelddatum voor deze cursus is verstreken; inschrijven is helaas niet meer mogelijk.
In zijn hoofdwerk De wereld als wil en voorstelling presenteert Arthur Schopenhauer een origineel en revolutionair wijsgerig systeem, waarin filosofische kernthema’s als de aard van menselijke kennis, het bewustzijn, de (vrije?) wil, de moraal en de betekenis van kunst opnieuw worden doordacht en belicht.
copyright-Dagmar-Illustrations_cursusBolhuis-Meereboer-Nietzsche-nihilisme
Nietzsche’s ontdekking van het nihilisme en de post-truth samenleving
Deuiterste aanmelddatum voor deze cursus is verstreken; inschrijven is helaas niet meer mogelijk.
Het begrip nihilisme van Nietzsche beschrijft hoe de emancipatie van de denkende mens, als onbedoeld en onvoorzien effect, twijfel en relativisme teweeg brengt. Hoe staat het met het nihilisme iets meer dan een eeuw na haar ontdekking?
copyright-Dagmar-Illustrations_cursusBolhuis-Meereboer-Sloterdijk
Sloterdijk Je moet je leven veranderen
Deuiterste aanmelddatum voor deze cursus is verstreken; inschrijven is helaas niet meer mogelijk. Vrijheid is een groot goed, maar ook een lastige praktijk. We moeten vrijheid anders denken dan de opheffing van iedere beperking. Maar hoe ziet dat er in de praktijk uit? De hedendaagse denker Peter Sloterdijk biedt raad.
Lintsen-NieuwHumanisme
Naar een nieuw humanisme?
De uiterste aanmelddatum voor deze cursus is op  13 februari verstreken; inschrijven is helaas niet meer mogelijk.
Een filosofiegeschiedenis aan de hand van de Franse denker en voormalig minister van onderwijs Luc Ferry: hij vergelijkt systemen van de westerse filosofie met elkaar en komt tot inzichten die ons in staat stellen van de geschiedenis te leren.
Ellethy-Inleiding-Islam
Inleiding in de Islam
De uiterste aanmelddatum voor deze cursus is verstreken; inschrijven is helaas niet meer mogelijk.
Meer weten over de Islam? Leer meer over de ontstaansgeschiedenis van de schriftuurlijke bronnen (de Koran en de Soenna), de belangrijkste stromingen en wetscholen, de ontwikkelingen van de islam als religie, staat, beschaving en cultuur, met aandacht voor de actualiteit en de positie van moslims in Nederland en het Westen.
Hollander-Veen-SporenStad
Sporen in de stad: Religieuze diversiteit in vroeg-modern Amsterdam
In deze cursus zullen we aan de hand van concrete sporen in de stad ons verdiepen in de religieuze diversiteit van het zeventiende-eeuwse Amsterdam. De cursus zal zich grotendeels op locaties in Amsterdam afspelen.
Deze cursus zit vol. Inschrijven is helaas niet meer mogelijk.
Lier-AndersKijkenInDeKerk
Anders kijken in de kerk
De uiterste aanmelddatum voor deze cursus is verstreken; inschrijven is helaas niet meer mogelijk.
Over praktische zaken en geloofskwesties in kunst en architectuur
Ook zo benieuwd naar het verkeersplan van een kerk? Weet u wel dat u door gekke wezens wordt uitgelachen in de kerk? En wilt u weten wat die witte cirkels overal doen? Na deze cursus kijkt u anders in de kerk.
Filosofie van de erotiekemptyHOVO extra miniStudiedag Filosofie van de erotiek
Deze studiedag is helaas geannuleerd.
Sinds de seksuele revolutie lijken we op seksueel gebied vrijer dan ooit. Welk wereldbeeld, welke idealen en opvattingen sturen de moderne beleving van erotiek? En welke   gedaantes heeft door de geschiedenis heen het erotische voor de mens aangenomen? Een uitdagende filosofische studiedag!