Hoe werkt Zoom for Education?

Voor het ‘onderwijs op afstand’ maken we gebruik van Zoom for Education, een softwareprogramma voor colleges via internet. U kunt deelname aan een Zoomcollege een beetje vergelijken met beeldbellen via bijvoorbeeld FaceTime. De docent zit voor een webcam (camera) en verzorgt live een hoorcollege, inclusief PowerPointpresentatie, video- en geluidsfragmenten. De deelnemers loggen in op hun laptop of pc en zien en horen de docent. Vragen stellen, of met elkaar praten kan via getypte berichten (de chat), of via de microfoon die in laptop of pc is ingebouwd. De deelnemers kunnen elkaar ook zien als de camera aanstaat. De docent bepaalt hoe en wanneer de vragen worden gesteld en vertelt dit van tevoren. Eigenlijk net als bij een ‘gewoon’ college op de VU!

Hieronder vindt u het antwoord op veelgestelde vragen over Zoom for Education.

1. Hoe kan ik deelnemen?
U schrijft zich in op de reguliere wijze (MijnHOVO) en betaalt het cursusgeld. U ontvangt als geregistreerde deelnemer twee dagen van tevoren een instructie, aanmeldlink en wachtwoord waarmee u kunt inloggen in Zoom bij de betreffende cursus. Als u op de link klikt en het wachtwoord invoert, komt u in de ‘wachtkamer’. U kunt ondertussen uw beeld en geluid controleren: staan camera, speakers en microfoon aan? Dit kunt u ook op een later moment doen. De docent checkt of u deelnemer bent en laat u vervolgens toe in het college. Dan bent u direct online en ziet de docent. Als de camera’s en microfoons aanstaan ziet u ook de andere deelnemers en kunt u met elkaar praten. Vaak is dat zo voorafgaand aan een college en vraagt de docent daarna of u camera en microfoon wilt uitzetten.

2. Moet ik eerst een Zoom-account aanmaken?
Nee, dat is niet nodig. U heeft alleen de aanmeldlink en wachtwoord nodig die een paar dagen voor de startdatum uitsluitend aan de deelnemende cursusten ter beschikking worden gesteld.

3. Kost deelname via Zoom extra geld?
Nee, dat is gratis voor u, HOVO betaalt de kosten hiervoor.

4. Is Zoom veilige software?
Er zijn veel veiligheidsissues geweest met Zoom, vooral met de gratis versie, dat is uitgebreid in de publiciteit geweest. De Amerikaanse producent van Zoom heeft vervolgens de lekken gedicht en de software verbeterd. Bovendien maakt VU Amsterdam - en dus ook HOVO - gebruik van Zoom for Education, een betaalde versie via een Nederlandse leverancier, waarmee we via de juiste instellingen en regelmatige updates de grootst mogelijke veiligheid kunnen creëren.

5. Hoe zit het met mijn privacy?
HOVO Amsterdam houdt zich aan de AVG, zie ons privacy statement. Om uw privacy via Zoom zoveel mogelijk te beschermen, zullen wij nooit opnames maken zonder dat u dat weet. U kunt bovendien altijd uw camera uitzetten waardoor u niet in beeld bent. In de instructie die u vooraf ontvangt staan ook nog enkele tips en aanwijzingen voor uw privacy.

6. Heb ik recht op restitutie van het cursusgeld als ik een of meer online colleges niet kan bijwonen?
Nee, dit is helaas niet mogelijk. Als u voor het eerst een college volgt via Zoom for Education raden wij u aan de instructie die u van HOVO ontvangt goed door te lezen, en tijdig in te loggen op het college. In het geval het college niet kan doorgaan of wordt onderbroken vanwege technische problemen die aan HOVO te wijten zijn, dan zoekt HOVO naar een passende oplossing, zoals bijvoorbeeld inhalen van het college op een later tijdstip. Dit is te vergelijken met een inhaalcollege in het geval van ziekte van de docent of overmacht anderszins.

7. Worden er opnames gemaakt?
Nee, de colleges worden niet opgenomen. Vanwege auteursrecht en privacywetgeving is het maken van opnames van online colleges door cursisten niet toegestaan.