HOVO cursusaanbod op startdatum

Hieronder vindt u een chronologisch overzicht van de HOVO-zomercursussen 2021 op volgorde van startdatum.

juni

Lezing DanteLezing - In de ban van Dante
Dit jaar is het 700 jaar geleden dat Dante Alighieri (1265-1321) overleed. Zijn Divina Commedia, behoort tot de grootste literaire werken van de Europese cultuur. In honderd canti beschrijft Dante zijn denkbeeldige tocht door hel, vagevuur en hemel. Velen kunstenaars hebben het dichtwerk uitgebreid geïllustreerd. In deze lezing kijken we door de ogen van Botticelli, William Blake, Dante Gabriel Rossetti en Dali naar de rijkdom dit meesterwerk.
dinsdag 22 juni van 10.30 - 11.30 uur
Roelofs_Scandinavisch_amos150x150px
Scandinavische architectuur - 100 jaar architectuur in de noordelijke landen       
100 jaar spannende, functionele en comfortabele architectuur in de noordelijke landen
De ontwikkeling van moderne Scandinavische architectuur in vier colleges. Natuurlijk licht, comfort, duurzaamheid en functionaliteit in uiteenlopende projecten, van operahuizen tot woningbouw.
28 juni t/m 7 juli
Melenhorst_Taoisme_PeachesWuChangshuo1844-1927-150x150px
Taoïsme, het zachtaardige gezicht van China
Is China een land van eigenzinnige vrijdenkers? Het taoïsme propageert al duizenden jaren speelsheid en vrijheid.  Denkers als Lao Zi en Zhuang Zi tonen u een ander China zien in deze vier colleges.
28 juni t/m 8 juli
Vossen_Politiekepartije_michael-fousert150x150
Onze politieke partijen. Heden, verleden en toekomst
Het einde van de politieke partij is al vaak aangekondigd. Toch kan niemand zich eigenlijk een voorstelling maken van een parlementaire democratie zonder politieke partijen. In vier colleges zien we wat hun rol in onze democratie is (en was).
28 juni t/m 7 juli
Onwijn_Wit-Rusland_karina-kashuba150x150px
Belarus, de laatste dictatuur van Europa
Aan de hand van de politieke en culturele geschiedenis maakt u in vier colleges uitgebreid kennis met Belarus: een land dat  authentieke culturele traditie kent met in cultuurhistorisch opzicht soms meer Europese dan Russische trekken.
29 juni t/m 9 juli
 
Schouten_Natuur_Muziek_priscilla-du-preez150x150

Muziek en natuur, componisten geïnspireerd door de natuur  
In vier colleges ontdekt u hoe hedendaagse componisten zich laten inspireren door de natuur. De persoonlijke contacten van de docent, als uitvoerend musicus, brengen deze componisten en hun muziek nabij.
29 juni t/m 13 juli


juli

Ouweneel_Europa_in_1_dag150x150px
Studiedag: Europa in een dag-van Brutus tot Brexit
Kijk in één dag mee naar de geschiedenis van Europa, om het heden inzichtelijk te maken: vragen over nationalisme, de verschillen tussen staten en de verhouding tot landen buiten Europa blijken historische wortels te hebben die ver teruggaan!
2 juli van 10.00 - 17.oo uur
Oderwald_Amsterdam_Artsen_Binnen_Gasthuis150x150px
Wandelcollege: Van het Binnen Gasthuis naar het Wilhelmina Gasthuis
Bekijk Amsterdam vanuit een historisch, medisch en literair perspectief tijdens dit wandelcollege. Vier Nederlandse schrijvers die ook arts waren vormen het uitgangspunt. Het vertrek- en eindpunt zijn de oude gasthuizen waar zij studeerden: het Binnen Gasthuis en het Wilhelmina Gasthuis.
4 juli van 10.30 - 13.00 uur
Kooten_RechtReligie_gabriella-clare-marino-vZWOeEfhXLY-unsplash150x150px
Recht en religie: een lastige relatie  
Godsdienstvrijheid: waar liggen de grenzen? Hebben gelovigen meer rechten dan ongelovigen? En wat houdt de scheiding van kerk en staat in? Waarom kan bijvoorbeeld de overheid vanwege Corona  kerkdiensten niet verbieden? Over deze en andere vragen gaat deze vierdelige cursus.
5 juli t/m 14 juli
Baija-Schilderijlijsten_150x150
Stijlgeschiedenis van de schilderijlijst - niet het schilderij, maar de lijst!
Niet het schilderij, maar de lijst staat centraal in deze vier colleges over stijlgeschiedenis van lijsten. Als raam op de wereld beïnvloedt elke schilderijlijst onze perceptie en vertelt een kunsthistorisch verhaal.
6 juli t/m 15 juli
Steenhoven_Hoogwater_Deventer_Mischa_Keijser150x150
Het nieuwe Nederlandse klimaat en extreem weer    
Zeespiegelverhoging en temperatuurstijging beïnvloeden ook het Nederlandse klimaat. In twee colleges zien we hoe en als gevolg waarvan het klimaat hier verandert, hoe we ‘extreem weer’ kunnen voorspellen en welk klimaatbeleid effectief is.
6 juli en 9 juli
Rodenburg_Poesis_Mimesis_Auguste_Rodin_-_Dancer_-_Google_Art_Project150x150px
Mimesis, Poièsis, Abstractie-Over schijn, zijn en het proces van het maken in de kunst          
Duik in het proces van het maken van kunst en ervaar de intrigerende wereld tussen beeld en werkelijkheid. De docent leidt u in vier colleges via de filosofie naar de wereld van de kunst over schijn en werkelijkheid.
6 juli t/ 15 juli
Demant_Samenzwering_tom-carnegie-unsplash150x150px
Samenzweringstheorieën -’Geloof niets van wat deze cursus beweert!’      
Verhalen die ‘uitleggen’ hoe bepaalde gebeurtenissen achter de schermen worden gemanipuleerd door geheime complotten zijn van alle tijden. Vandaag de dag lijken ze talrijker en invloedrijker dan ooit. In vier colleges behandelen we de herkomst en de werking van deze gevaarlijke politieke sprookjes en kijken we wat ertegen te doen is.
12 juli t/m 21 juli
Kluiving_Antropoceen_Good_Morning_From_the_International_Space_Station-NASAcourtesy150x150px
Het Antropoceen: een menselijke planeet   
De geologen van de toekomst vinden brokjes beton, roetdeeltjes en plastic. In vier colleges zien we hoe de menselijke invloed op onze planeet zo groot is dat er wellicht sprake is van een nieuw tijdperk: Het Antropoceen.
13 juli t/m 22 juli
Wismeijer_Sociale_mens150x150px
De sociale mens  
Tijdens deze driedelige cursus over de sociale mens leert u dat een groot deel van ons gedrag een sociale oorsprong heeft, zelfs wanneer we dat niet direct zien. Evolutie, communicatie, liefde en zelfs eenzaamheid: ze hangen nauw met elkaar samen.
15 juli t/m 22 juli
Groot_Kunstenaarsateliers_Millet-Appel_des_vaches150x150
Langs kunstenaarsateliers in en rond Parijs (1850-1950)
Hoe zagen de kunstenaarsateliers van de grote meesters eruit die werkten in en om Parijs, destijds het onbetwiste centrum van de kunstwereld? In vier colleges ‘bezoeken’ we de ateliers van onder meer Monet, Picasso en Modigliani.
27 juli t/m 5 augustus
Jagersma_Verlichting_Pinker_150x150px
Op de bres voor de Verlichting-Steven Pinkers pleidooi voor rede en vooruitgang
Staat de Verlichting voor vooruitgang, welvaart en vrijheid, of voor individualisering en vervreemding? In vier colleges gaan we aan de hand van de hedendaagse filosoof Steven Pinker in op de waarde van de Verlichting.
27 juli t/m 6 augustus
Wakker_Planten_marek-minor150x150
De zintuigen van planten, het handelend vermogen van planten      
Hoe komen planten aan informatie over hun omgeving en wat doen ze met deze 'kennis'? U hoort en ziet het tijdens vier colleges met rondleidingen in de fraaie Hortus Botanicus in Amsterdam.
27 juli t/m 5 augustus


augustus

Bartlema_Chagall_zelfportret-in-groen_150x150
Kleuren van de ziel – over de schilderkunst van Marc Chagall
In twee colleges bewegen we ons door Marc Chagalls schilderkunst. Herinneringen vormden een poëtische bron voor zijn kunst.
4 augustus t/m 11 augustus
Dobrowolski_Marokkaanse_Steden_FezII150x150
De koningssteden van Marokko
In drie colleges ontdekt u de geschiedenis van de Marokkaanse koningssteden Rabat, Casablanca, Fez, Meknes en Marrakech.
9 augustus t/m 13 augustus
Bolhuis_Levenskunst_ouderworden_dagmarillustraties_150x150px
Levenskunst op leeftijd
De kunst van het ouder worden betekent voor de huidige vijftigplussers iets heel anders dan voor onze ouders en grootouders. Hoe geven we ons leven vorm? Leer het in deze cursus over levenskunst op leeftijd!
9 augustus t/m 19 augustus 
Peeters_Ecologie_Alexandre_humboldt150x150px
De geboorte van de ecologie – Linnaeus, Humboldt en Darwin     
Hoe is de wetenschappelijk blik ontstaan voor de inrichting van het ‘huishouden’ van de natuur: de ecologie? Kijk in vier colleges mee naar dit boeiende verhaal, gevormd door ontdekkingsreizigers, taxonomen en natuurgeleerden.
9 augustus t/m 18 augustus 
Kampen_Land-art_foto_Gert_Schutte150x150
Land art in de polder-De totstandkoming van een Flevolandse kunstcollectie 
Land art heeft in de Flevopolder de ruimte! Per touringcar reizen we langs deze bijzondere kunstvorm, voorafgegaan door een inleidend college over land art.
10 augustus college en 12 augustus excursie

Groenendijk_479px-Joe_Biden_official_portrait_2013_cropped150x150px
200 dagen President Biden – Back to ‘normal’?    
President Biden: wat maakt hij waar van zijn beloften en wensen op het gebied van binnen- en buitenlands beleid, welke ruimte heeft hij daarvoor in het Amerikaanse gepolariseerde politieke klimaat? We maken in drie colleges de balans op van de eerste tweehonderd dagen van zijn presidentschap.
13 augustus t/m 20 augustus
Meijer_Staatsvorm_Augustus_bron_Solonovski150x150px
De ideale staatsvorm: een nooit eindigende discussie           
In deze vier colleges behandelen we de belangrijkste staatsvormen uit de Grieks-Romeinse Oudheid en komt de vraag aan de orde wat we hiervan vandaag de dag kunnen leren.
16 augustus t/m 25 augustus
Hagdorn_Weimarer_Musenhof150x150px
Weimar, symbool van de Duitse ‘Geist’
Het stadje Weimar heeft grote symbolische betekenis voor Duitsland: tegenover de ‘Macht’ in Berlijn representeert het de idealistische traditie van de ‘Geist’. In vier colleges behandelen we de geschiedenis van Weimar aan de hand van vijf perioden.
16 augustus t/m 26 augustus

Hoffman_Shakespeare150x150px
Shakespeare’s The Taming of the Shrew
Mag ‘Het temmen van de feeks’ nog wel worden opgevoerd? Het gaat immers om een man die een vrouw probeert te temmen en daarin lijkt te slagen. Leer het stuk kennen in deze zesdelige cursus en oordeel zelf!
16 augustus t/m 2 september
Dolen_kindercollege_vd10_150x150
HOVO-Kindercollege – voor jong en oud!
Een college over goden en superhelden in het oude Griekenland: luister naar mooie, spannende en soms droevige verhalen uit de Griekse mythologie: leuk voor u en voor uw (klein)kind!
21 augustus van 14.00 - 16.00 uur

Lier_Koningen_in_Groningen_150x150

Koningen in Groningen: Een tocht langs adel in Groninger kerken –groep A
Een college over de Groningse adel en hun invloed op de prachtige Groningse kerken, gevolgd door een dagexcursie langs praalgraven, avondmaaltafels en adelsinrichtingen in het Groningse land.
23 augustus en 24 augustus (23 augustus  hoorcollege en 24 augustus excursie)

Lier_Stedum_-_Bartholomeuskerk_Hardscarf150x150px
Koningen in Groningen: Een tocht langs adel in Groninger kerken - groep B 
Een college over de Groningse adel en hun invloed op de prachtige Groningse kerken, gevolgd door een dagexcursie langs praalgraven, avondmaaltafels en adelsinrichtingen in het Groningse land.
23 augustus en 26 augustus (23 augustus hoorcollege en 26 augustus excursie)
Rodenburg_Wandelen_Rijksmuseum_150x150Wandelcollege: Wandelen om te weten
’s Ochtends college en na de lunch een filosofische wandeling: dát is filosofie in beweging! Aan de hand van uiteenlopende filosofen treden we in hun voetstappen. We gaan naar buiten om al wandelend onze gedachten te vormen aan de hand van kunst en cultuur.
27 augustus 10.30 - 15.30 uur