Shakespeare's Othello

Hoffman_Othello_and_Desdemona_by_WBlake

Cursusbeschrijving

De grote generaal Othello is heimelijk getrouwd met Desdemona, de jonge dochter van een vooraanstaand Venetiaanse senator. Othello is een zwarte man en Desdemona een blanke vrouw. Dat werd in de tijd waarin het stuk speelt als iets heel bijzonders ervaren, als iets wat door de meeste mensen ervaren werd als iets wat niet hoort. Direct na het huwelijk wordt Othello naar Cyprus gestuurd vanwege een mogelijke oorlog. Daar raakt hij in de ban van zijn ensign Iago die hem wijsmaakt dat Desdemona niet trouw is. Wat volgt is bloedstollend.

Othello is een stuk dat zeer sterke gevoelens oproept. Dat heeft te maken met de oeroude menselijke gevoelens die in het stuk een rol spelen, zoals trouw versus ontrouw, seksualiteit, racisme (of juist niet), vrouwelijkheid en mannelijkheid. Het wordt al eeuwenlang vaak opgevoerd op alle continenten, al dan niet in bewerking.

Het stuk wordt algemeen beschouwd als een van de allergrootste stukken van Shakespeare. Natuurlijk stellen wij de vraag of dat terecht is – of juist niet. Uiteraard zal de meeste aandacht uitgaan naar Shakespeare’s virtuoze taalgebruik. Naast Othello lezen we ook nog een aantal korte teksten, merendeels gedichten van Shakespeare’s tijdgenoten, met name van John Donne.

Het is de bedoeling om voor het eerste college de eerste twee scènes van Act 1 gelezen te hebben. Het is belangrijk om de Introduction niet te lezen voordat de cursus begint.

HOVO online
Deze cursus wordt aangeboden als een live online cursus via Zoom for Education. Kijk voor meer informatie hierover bij 'Onderwijsvorm en literatuur'.

Docent

Ron_HoffmanDrs. Ron Hoffman studeerde Engelse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam en was tijdens zijn studie korte tijd verbonden aan het James Joyce instituut. Hij geeft sinds geruime tijd cursussen voor HOVO Amsterdam.

Kijk voor meer informatie over deze docent op onze docentenpagina onder Letteren en muziek.

Onderwijsvorm en literatuur

onderwijsvorm
10 hoor- en werkcolleges, met veel ruimte voor vragen, discussie en interactie.

HOVO online
Deze cursus wordt aangeboden als een live online cursus via Zoom for Education. Dit betekent dat u de cursus veilig en gemakkelijk vanuit huis kunt volgen op de vastgestelde data en tijden. Er is (enige) mogelijkheid tot (directe) interactie met uw docent en medecursisten. HOVO Amsterdam heeft een beveiligd, eigen Zoom-account. Uw privacy is dus gewaarborgd en de cursus is alleen toegankelijk voor wie zich heeft ingeschreven. De colleges worden niet opgenomen: u volgt de cursus op vastgestelde data en tijden.

literatuur
Aanbevolen editie: Othello, Arden 3, edited by E. A. J. Honigmann.
gedrukte syllabus (wordt uiterlijk twee werkdagen voor aanvang van de cursus per post toegestuurd)

studiebelasting
Afhankelijk van de individuele deelnemer, minimaal circa 2 uur per week.

overige informatie
Het stuk wordt in het Engels gelezen.

Praktische informatie en aanmelden

dag en tijd
maandag, 13.30-16.15 uur

data
21 september t/m 30 november 2020
geen college op 12 oktober 2020

cursusprijs
€ 302 (inclusief syllabus en toezending hiervan per post)

uiterste aanmelddatum
14 september 

Wilt u zich aanmelden voor een cursus?
Dat kan via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma. Als u al een MijnHOVO-account heeft kunt u zich aanmelden met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Heeft u nog niet eerder een HOVO cursus gevolgd, dan kunt u een MijnHOVO-account aanmaken. U krijgt dan eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. Hierbij geeft u uw e-mailadres als gebruikersnaam op. Naar dat e-mailadres wordt een bevestigingsmail gestuurd, hierin vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Als u het wachtwoord heeft aangemaakt kunt u direct daarna uw aanmelding voltooien. Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden. Heeft u vragen over HOVO? Kijk dan eerst bij de Veelgestelde vragen. Als het antwoord op uw vraag hier niet bij staat, kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers via hovo@vu.nl.


Aanmeldbutton