Samuel Beckett – de laatste grote Modernist

Let op: de inschrijvingen voor deze cursus zijn inmiddels gesloten

Hoffman_Samuel_Beckett

Cursusbeschrijving

Wat gebeurt er als er niets gebeurt (of niets lijkt te gebeuren)? Dat is de vraag die bij Samuel Beckett steeds opnieuw terugkomt. In deze cursus lezen wij zes teksten van hem. We beginnen met zijn eerste roman Murphy. Dit boek werd in 1938 gepubliceerd, nadat het vele malen werd afgewezen door uitgevers. Van al zijn werk heeft deze roman wellicht nog het meest een min of meer traditionele plot: er is een hoofdpersonage dat op zoek is naar een soort verlossing, er komt een liefdesaffaire in voor en er zijn allerlei concurrenten die deze liefdesaffaire betwisten.

De beroemde trilogie (een benaming die Beckett zelf overigens altijd vermeed) bestaat uit Molloy, Malone Dies en The Unnamable. Van deze drie boeken is in ieder geval duidelijk dat Beckett geen plot gebruikt in de traditionele betekenis van het woord, sterker nog, steeds meer wordt een van de centrale vragen in deze drie boeken – en in zijn latere werk – de vraag wat er nog gezegd kan worden als alles al gezegd is – of lijkt te zijn.

Ook lezen we Mercier and Camier en natuurlijk zijn meest beroemde werk het toneelstuk Waiting for Godot. Deze teksten zijn nauw verbonden met elkaar. In beide gevallen gaat het om een tweetal personen die ‘iets’ doen zonder te weten waarom en hoezo. Mercier en Camier ondernemen een reis zonder te weten waarheen en waarom, terwijl ze onderwijl allerlei bizarre avonturen beleven. In Waiting for Godot – wat voor Beckett de grote doorbraak betekende – wacht een vergelijkbaar tweetal op iemand, zonder te weten waarom en zonder te weten wat er zou volgen na een ontmoeting.

Deze zes werken kunnen zowel bizar als tragisch als komisch worden genoemd; allemaal zijn ze een rijke mix van al deze elementen.

Het is de bedoeling om voor de eerste les het eerste hoofdstuk van Murphy en van Molloy de helft van hoofdstuk 1 (in de Faber and Faber editie is dat p. 3-46) gelezen te hebben. Het is erg belangrijk om de Introductions die in de aanbevolen edities staan niet te lezen voordat de cursus begint.

HOVO online
Deze cursus wordt aangeboden als een live online cursus via Zoom for Education. Kijk voor meer informatie hierover bij 'Onderwijsvorm en literatuur'.

Docent

Ron_HoffmanDrs. Ron Hoffman studeerde Engelse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam en was tijdens zijn studie korte tijd verbonden aan het James Joyce instituut. Hij geeft sinds geruime tijd cursussen voor HOVO Amsterdam.

Kijk voor meer informatie over deze docent op onze docentenpagina onder Letteren en muziek.

Onderwijsvorm en literatuur

onderwijsvorm
10 hoor- en werkcolleges met ruimte voor vragen, discussie en interactie.

HOVO online
Deze cursus wordt aangeboden als een live online cursus via Zoom for Education. Dit betekent dat u de cursus veilig en gemakkelijk vanuit huis kunt volgen op de vastgestelde data en tijden. Er is (enige) mogelijkheid tot (directe) interactie met uw docent en medecursisten. HOVO Amsterdam heeft een beveiligd, eigen Zoom-account. Uw privacy is dus gewaarborgd en de cursus is alleen toegankelijk voor wie zich heeft ingeschreven. De colleges worden niet opgenomen: u volgt de cursus op vastgestelde data en tijden. Kijk voor meer informatie bij de veelgestelde vragen over Zoom for Education.  

literatuur
Gedrukte syllabus (wordt uiterlijk twee werkdagen voor aanvang van de cursus per post toegestuurd).

De in de cursusbeschrijving genoemde werken zijn leidend voor de cursus. Faber and Faber heeft veel van Beckett’s werk opnieuw uitgegeven in betere edities dan tot dan toe het geval was, daarom worden deze aanbevolen als studiemateriaal behorend bij deze cursus.
Murphy (2009) editor J.C.C. Mays, Molloy (2009) ed. Shane Weller, Malone Dies (2010) ed.Peter Boxall, The Unnamable (2010) ed. Steven Connor, Mercier and Camier (2010) ed. Sean Kennedy, Waiting for Godot (2010) ed. Mary Bryden.
Tussen haakjes staat het jaar van uitgave van deze nieuwe edities.
Het is erg belangrijk om de Introductions die in de aanbevolen edities staan niet te lezen voordat de cursus begint.

studiebelasting
minimaal twee uur per week

Praktische informatie en aanmelden

dag en tijd
donderdag, 13.30-16.15 uur

data
24 september t/m 3 december 2020
geen college op 15 oktober

cursusprijs
€ 302 (inclusief syllabus en toezending hiervan per post)

uiterste aanmelddatum
10 september

Wilt u zich aanmelden voor een cursus?
Dat kan via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma. Als u al een MijnHOVO-account heeft kunt u zich aanmelden met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Heeft u nog niet eerder een HOVO cursus gevolgd, dan kunt u een MijnHOVO-account aanmaken. U krijgt dan eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. Hierbij geeft u uw e-mailadres als gebruikersnaam op. Naar dat e-mailadres wordt een bevestigingsmail gestuurd, hierin vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Als u het wachtwoord heeft aangemaakt kunt u direct daarna uw aanmelding voltooien. Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden. Kijk voor meer informatie op de MijnHOVO pagina. Heeft u vragen over HOVO? Kijk dan eerst bij de Veelgestelde vragen. Als het antwoord op uw vraag hier niet bij staat, kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers via hovo@vu.nl.

De uiterste aanmelddatum voor deze cursus is verstreken; aanmelden is niet meer mogelijk.