Odessa, parel van de Zwarte Zee

Janssen_Vassily_Kandinsky_1898_Odessa_Port

Cursusbeschrijving

‘De Parel van de Zwarte Zee’ is de koosnaam voor de zuidelijke, kleurrijke en kosmopolitische stad Odessa. Voor Russische lezers is Odessa een echte literaire stad, net zoals St Petersburg. De dichter Poesjkin zette de toon door de stad in zijn Jevgeni Onegin luchtig en spottend te bezingen. Poesjkin laat zijn hoofdpersonage Jevgeni naar Odessa reizen en roemt er… de modder die in de lente Odessa’s straten verstopte, de drukke haven, de luidruchtige Griekse kooplui en het genoegen om ’s avonds in de Opera een schone koopmansvrouw in haar loge te bespieden. Veel literaire personages hebben hun avonturen in Odessa beleefd. Wie kent niet het schitterende verhaal van Benja Krik, de koning van de bandieten uit het joodse getto Moldavanka, die zijn dikke, schele zuster met succes uithuwelijkt. Of het verhaal van personage Ostap Bender, de Grote Combinator, die alles in het werkt stelt om de geheime miljoenen roebels van een zich keurig voordoende sovjetbureaucraat te stelen. Beroemde schrijvers als Isaak Babel, Il’f en Petrov, Konstantin Paustovski, Ivan Boenin en de joodse schrijver Sjolom Alejchem hebben bijgedragen aan het caleidoscopische literaire beeld van Odessa. Deze cursus is bedoeld als een kennismaking of ‘her’-kennismaking met het werk van negentiende- en twintigste-eeuwse Russische schrijvers die in hun werk de stad Odessa tot leven brengen. Zo krijgen de deelnemers niet alleen een beeld van de literatuur en de schrijvers, maar ook van de stad zelf.

HOVO online
Deze cursus wordt aangeboden als een live online cursus via Zoom for Education. Kijk voor meer informatie hierover bij 'Onderwijsvorm en literatuur'.

Docent

Judith_JanssenDrs. Judith Janssen studeerde Slavische Taal- en Letterkunde in Utrecht, Amsterdam en Moskou. Ze verzorgt voor HOVO sinds 2003 lezingen en cursussen. Zij begeleidde diverse reizen naar St Petersburg, Moskou, Odessa, Georgië, Armenië. Ze begeleidde in 2018 en 2019 cruises over de Wolga.

Kijk voor meer informatie over deze docent op onze docentenpagina onder Letteren en muziek.

Onderwijsvorm en literatuur

onderwijsvorm
4 hoorcolleges met ruimte voor vragen

HOVO online 
Deze cursus wordt aangeboden als een live online cursus via Zoom for Education. Dit betekent dat u de cursus veilig en gemakkelijk vanuit huis kunt volgen op de vastgestelde data en tijden. Er is (enige) mogelijkheid tot (directe) interactie met uw docent en medecursisten. HOVO Amsterdam heeft een beveiligd, eigen Zoom-account. Uw privacy is dus gewaarborgd en de cursus is alleen toegankelijk voor wie zich heeft ingeschreven. De colleges worden niet opgenomen: u volgt de cursus op vastgestelde data en tijden. Kijk voor meer informatie bij de veelgestelde vragen over Zoom for Education

literatuur
digitale studiemateriaal en hand-outs

studiebelasting
1 à 2 uur per week

Praktische informatie en aanmelden

dag en tijd
vrijdag, 10.30-13.00 uur

data
13 november t/m 4 december 2020

cursusprijs
€ 128 (inclusief studiemateriaal)

uiterste aanmelddatum
7 november

Wilt u zich aanmelden voor een cursus?
Dat kan via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma. Als u al een MijnHOVO-account heeft kunt u zich aanmelden met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Heeft u nog niet eerder een HOVO cursus gevolgd, dan kunt u een MijnHOVO-account aanmaken. U krijgt dan eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. Hierbij geeft u uw e-mailadres als gebruikersnaam op. Naar dat e-mailadres wordt een bevestigingsmail gestuurd, hierin vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Als u het wachtwoord heeft aangemaakt kunt u direct daarna uw aanmelding voltooien. Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden. Kijk voor meer informatie op de MijnHOVO pagina. Heeft u vragen over HOVO? Kijk dan eerst bij de Veelgestelde vragen. Als het antwoord op uw vraag hier niet bij staat, kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers via hovo@vu.nl.


Aanmeldbutton