Literatuur en geneeskunde: Moderne plagen

Oderwald_Plagen_Joel-overbeck-4KuGRj1De1U-unsplash

Bronvermelding: Unsplash, Joel Overbeck

Cursusbeschrijving

Nog steeds wordt de mensheid met plagen overspoeld. In deze cursus bespreken we verhalen en romans waarin een aantal moderne plagen centraal staan: Kanker, AIDS en Dementie. Waardoor worden deze plagen gekenmerkt? We onderzoeken dat aan de hand van romans. De volgende romans en verhalen worden in onderstaande volgorde besproken:

Kanker
Carson McCullers: Klok zonder wijzers
Lars Gustafson: De dood van een Imker
Christa Wolf: Nadenken over Christa T.
Marie Kessels: De god met de gouden ballen

Dementie
Jonathan Franzen: Mijn vaders hersenen
F Starik: Klaar
Gerbrand Bakker: Boven is het stil

AIDS
Frans Kellendonk: Mystiek lichaam
Edmund White: De afscheidsymfonie
Colm Toibin: Het lichtschip van Blackwater
Rebecca Makkai: Een stralende toekomst

HOVO online
Deze cursus wordt aangeboden als een live online cursus via Zoom for Education. Kijk voor meer informatie hierover bij 'Onderwijsvorm en literatuur'.

Docent

Arko_OderwaldProf. dr. Arko Oderwald is werkzaam bij de afdeling Huisarts- en Ouderengeneeskunde van Amsterdam UMC, locatie VUmc. Hij geeft al jaren cursussen op het gebied van literatuur en geneeskunde.

Kijk voor meer informatie over deze docent op onze docentenpagina onder Letteren en muziek.

Onderwijsvorm en literatuur

onderwijsvorm
10 hoorcolleges met ruimte voor vragen

HOVO online
Deze cursus wordt aangeboden als een live online cursus via Zoom for Education. Dit betekent dat u de cursus veilig en gemakkelijk vanuit huis kunt volgen op de vastgestelde data en tijden. Er is (enige) mogelijkheid tot (directe) interactie met uw docent en medecursisten. HOVO Amsterdam heeft een beveiligd, eigen Zoom-account. Uw privacy is dus gewaarborgd en de cursus is alleen toegankelijk voor wie zich heeft ingeschreven. De colleges worden niet opgenomen: u volgt de cursus op vastgestelde data en tijden.

literatuur
Zie de in de cursusbeschrijving genoemde romans.

studiebelasting
ongeveer 10 uur per week voor het lezen van de verhalen en romans.

Praktische informatie en aanmelden

dag en tijd
vrijdag, 13.30-16.30 uur

data
18 september t/m 27 november 2020
geen college op 6 november

cursusprijs
€ 290

uiterste aanmelddatum
11 september

Wilt u zich aanmelden voor een cursus?
Dat kan via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma. Als u al een MijnHOVO-account heeft kunt u zich aanmelden met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Heeft u nog niet eerder een HOVO cursus gevolgd, dan kunt u een MijnHOVO-account aanmaken. U krijgt dan eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. Hierbij geeft u uw e-mailadres als gebruikersnaam op. Naar dat e-mailadres wordt een bevestigingsmail gestuurd, hierin vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Als u het wachtwoord heeft aangemaakt kunt u direct daarna uw aanmelding voltooien. Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden. Heeft u vragen over HOVO? Kijk dan eerst bij de Veelgestelde vragen. Als het antwoord op uw vraag hier niet bij staat, kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers via hovo@vu.nl.


Aanmeldbutton