Kunstgeschiedenis IV – Barok en Rococo

Let op: De uiterste aanmelddatum voor deze cursus is verstreken; aanmelden is niet meer mogelijk.

Hoekstra_KG_IV_Auguste_Rodin_-_Grubleren

Bronvermelding: Wikimedia, Hans Andersen

Cursusbeschrijving

De term barok wordt gebruikt als stijlkenmerk en als tijdsperiode. Als wij de werken uit de Renaissance als hoogtepunt zien van de kunstgeschiedenis, wat betekent dat voor de waardering van de (bouw)kunst erna? Door het bestuderen van schilderijen van Caravaggio, beeldhouwwerken van Bernini en de architectuur van Borromini, zien we hoe de barok zich onderscheidt in stijl en inhoud.

Vervolgens besteden we aandacht aan de ‘Gouden Eeuw’ van de Nederlanden. Welke onderwerpen worden in de schilderkunst afgebeeld en waarom? Hoe ontstaan deze genres? Wie zijn de opdrachtgevers? Welke betekenissen gaan er mogelijk schuil achter de stillevens van Heda of de interieurs van Vermeer en hoe weten wij dat? In de colleges wordt ingegaan op de (methodiek en problematiek van) iconografie en iconologie binnen de kunstgeschiedenis.

Aan het eind van de cursus wordt de barokke architectuur en schilderkunst in Engeland (architectuur van Wren), Spanje (Vélazquez) en Frankrijk (Louvre, Versailles) bekeken. In Versailles versmelten architectuur, beeldhouwkunst en schilderkunst tot één groots concept. De kunsttheoretische opvattingen uit Italië weerspiegelen in de schilderkunst van Poussin en het onderwijs van Le Brun. Die theoretische verankering in het Franse kunstonderwijs beheerst de beeldende kunst en architectuur in de achttiende eeuw. De Engelse schilderkunst komt tot volle bloei met schitterende portretten van Reynolds en Gainsborough.

In Zuid-Duitsland woekert de rococostijl in de interieurs van kerken en paleizen. De kijker wordt een blik gegund in een hemels visioen vol heiligen, waarin putti met elkaar wedijveren om de aandacht van de toeschouwer. Rond 1800 schildert Goya in de koepel van een kerk in het katholieke Spanje, het volk, de toeschouwer. De rol van de toeschouwer zal radicaal veranderen in de moderne tijd (deel V leergang Kunstgeschiedenis).

HOVO online
Deze cursus wordt aangeboden als een live online cursus via Zoom for Education. Kijk voor meer informatie hierover bij 'Onderwijsvorm en literatuur'.

Docent

FH_HoekstraDrs. Frans Henk Hoekstra is kunsthistoricus. Hij ontwikkelt sinds 1993 cursussen en meerdere leergangen voor HOVO op het gebied van kunstgeschiedenis, beeldende kunst en architectuur, vanaf Klassieke Oudheid tot en met hedendaagse kunst. Daarnaast werkt hij als rondleider in musea en organiseert hij studiereizen. 

Onderwijsvorm en literatuur

onderwijsvorm
10 hoorcolleges

HOVO online
Deze cursus wordt aangeboden als een live online cursus via Zoom for Education. Dit betekent dat u de cursus veilig en gemakkelijk vanuit huis kunt volgen op de vastgestelde data en tijden. Er is (enige) mogelijkheid tot (directe) interactie met uw docent en medecursisten. HOVO Amsterdam heeft een beveiligd, eigen Zoom-account. Uw privacy is dus gewaarborgd en de cursus is alleen toegankelijk voor wie zich heeft ingeschreven. De colleges worden niet opgenomen: u volgt de cursus op vastgestelde data en tijden. Kijk voor meer informatie bij de veelgestelde vragen over Zoom for Education

literatuur
gedrukte reader (wordt uiterlijk twee werkdagen voor aanvang van de cursus per post toegestuurd)
H. Honour en J. Fleming, Algemene Kunstgeschiedenis, Amsterdam, Meulenhoff, 14e uitgebreide en herziene editie, 2009 of later verschenen herdrukken.

overige informatie
Deze reeks maakt deel uit van de Leergang Kunstgeschiedenis, maar staat open voor alle belangstellenden. Enige kennis van de twintigste-eeuwse beeldende kunst en architectuur is gewenst, bijvoorbeeld door het volgen van Inleiding VI (periode 1900-1940) en VII (periode 1940-1980). Enige passieve kennis van Engels is wenselijk.
Kijk voor meer informatie over deze leergang bij hovo.vu.nl/nl/leergangen

studiebelasting
ca. 6 uur zelfstudie uren per week, tentamenmogelijkheid

Praktische informatie en aanmelden

dag en tijd
maandag, 14.00-16.30 uur

data
28 september t/m 7 december 2020
geen college op 19 oktober

cursusprijs
€ 309 (inclusief gedrukte reader en toezending hiervan per post)

uiterste aanmelddatum
14 september

De uiterste aanmelddatum voor deze cursus is verstreken; aanmelden is niet meer mogelijk.