Kunst in context II – Collectie Stedelijk museum

Let op: de uiterste aanmelddatum voor deze cursus is verstreken; aanmelden is niet meer mogelijk.

Hoekstra_1SMAHOVOvj14

Cursusbeschrijving

Wat zie ik als bezoeker van het Stedelijk Museum Amsterdam? Beeldende kunst is niet in woorden uit te leggen, maar inzicht in de kunstgeschiedenis biedt context voor de kunst van nu. In deze cursus vormt een selectie van kunstwerken uit het Stedelijk Museum Amsterdam het vertrekpunt voor een dynamische route door de beeldende kunst vanaf de vroege twintigste eeuw tot nu. Deze werken worden in samenhang besproken met kunstwerken uit andere (internationale) museale collecties.

Tijdens de cursus wordt ingegaan op factoren die een rol spelen bij het ontstaansproces van het kunstwerk: filosofie, techniek, materiaal, maatschappij, politiek, religie, et cetera. Maar, beeldende kunst is geen illustratie van welke wetenschap dan ook. Vanuit kunsthistorisch perspectief moet altijd de vraag gesteld worden hoe wij nu iets kunnen weten over een (modern) kunstwerk. Tijdens de hoorcolleges worden teksten van de kunstenaars bestudeerd en besproken. Elk hoorcollege biedt een eigenzinnige en soms kritische kijk op de kunstgeschiedenis met onverwachte combinaties en wendingen.

De cursus begint met een introductie op de architectuur en de geschiedenis van het Stedelijk Museum. Als rode draad door de cursus loopt de veranderende rol van dit museum: een prachtig tijdsbeeld van burgerzin tot protest, van afschuw tot verwondering, van elitair tot inclusie. Vragen die aan bod komen zijn: Wat zie ik als toeschouwer? Hoe is het kunstwerk (technisch) gemaakt? Welke ideeën heeft de kunstenaar en hoe weten wij dat?

Tijdens de cursus komen tientallen kunstwerken aan bod, maar per college staan de volgende kunstwerken centraal:

college 1 - Een geschiedenis van het Stedelijk Museum Amsterdam: van burgertrots naar inclusie
college 2 - Marc Chagall, Zelfportret met zeven vingers, 1912-1913
college 3 - Kazimir Malevich, Hiëratisch suprematistisch kruis, 1920-1921
college 4 - Gerrit Rietveld, Harrenstein slaapkamer, 1926
college 5 - Germaine Richier, L’Orage, 1947-48
college 6 - Barnett Newman, Cathedra, 1951
college 7 - Bruce Nauman, Seven figures, 1985
college 8 - Grayson Perry, Floating World, 2001
college 9 - Mike Kelley, Switching Marys, 2005
college 10 - Marlene Dumas, Osama, 2010

HOVO online
Deze cursus wordt aangeboden als een live online cursus via Zoom for Education. Kijk voor meer informatie hierover bij 'Onderwijsvorm en literatuur'.


Docent

FH_HoekstraDrs. Frans Henk Hoekstra is kunsthistoricus. Hij ontwikkelt sinds 1993 cursussen en meerdere leergangen voor HOVO op het gebied van kunstgeschiedenis, beeldende kunst en architectuur, vanaf Klassieke Oudheid tot en met hedendaagse kunst. Daarnaast werkt hij als rondleider in musea en organiseert hij studiereizen. 

Kijk voor meer informatie over deze docent op onze docentenpagina onder Kunst- en architectuurdocenten.

Onderwijsvorm en literatuur

onderwijsvorm
10 hoorcolleges

HOVO online
Deze cursus wordt aangeboden als een live online cursus via Zoom for Education. Dit betekent dat u de cursus veilig en gemakkelijk vanuit huis kunt volgen op de vastgestelde data en tijden. Er is (enige) mogelijkheid tot (directe) interactie met uw docent en medecursisten. HOVO Amsterdam heeft een beveiligd, eigen Zoom-account. Uw privacy is dus gewaarborgd en de cursus is alleen toegankelijk voor wie zich heeft ingeschreven. De colleges worden niet opgenomen: u volgt de cursus op vastgestelde data en tijden. Kijk voor meer informatie bij de veelgestelde vragen over Zoom for Education

literatuur
gedrukte reader (deels Engelstalige teksten, wordt uiterlijk twee werkdagen voor aanvang van de cursus per post toegestuurd)

studiebelasting
6 à 8 uur zelfstudie uren per week, tentamenmogelijkheid

overige informatie
Deze cursus maakt deel uit van de Leergang Kunst in context. De cursussen uit deze leergang zijn onafhankelijk van elkaar te volgen.
Kijk voor meer informatie over deze leergang bij hovo.vu.nl/nl/leergangen

Praktische informatie en aanmelden

dag en tijd
maandag, 10.30-13.00 uur

data
28 september t/m 7 december 2020
geen college op 19 oktober

cursusprijs
€ 309 (inclusief gedrukte reader en toezending hiervan per post)

uiterste aanmelddatum
14 september

De uiterste aanmelddatum voor deze cursus is verstreken; aanmelden is niet meer mogelijk.