Christendom in beeld – kerkelijke kunst door de eeuwen heen

Lier_Kerkkunst_Van_Eyck_004

Cursusbeschrijving

Wat zegt kerkelijke kunst over historische gebeurtenissen? Heeft u ooit met die blik naar kunst in de kerk gekeken? Beelden en beeltenissen vertellen verrassend veel over de tijd waarin ze gemaakt werken. Al vroeg in het christendom werden ruimtes voor vieringen versierd met voorstellingen. We kennen vooral de catacomben in Rome als voorbeeld. Daar waren veel reddingsvoorstellingen te zien, wat heel begrijpelijk was in het licht van de vele gelovigen die in die periode vervolgd werden. Toen het christendom een geaccepteerde religie werd, vervielen de reddingsverhalen, maar bleven wel dezelfde christusbeelden terugkomen: als leraar, goede herder of zonnegod, maar nu met een duidelijker herkenbaar christelijk sausje.

In de loop van de geschiedenis van het christendom zien we de ontwikkelingen in kerkpolitiek telkens terug in de kunst. Wordt er een dogma ingesteld? Dan zal dat dogma zich daarna manifesteren in de kunst. Zijn er pestepidemieën, waar de kerk geen antwoord op heeft? Dan zien we Jezus met pestbuilen aan het kruis. Is er sprake van een mogelijke verwarring onder gelovigen, door bijvoorbeeld een schisma in de Kerk? Dan zullen de geloofswaarheden weer eens extra onderstreept worden.

Zo kunnen we aan de hand van beelden de hele kerkgeschiedenis doorlopen. Soms zijn het illustraties bij de geschiedenis, maar steeds proberen we in het college eigentijdse voorbeelden te geven, waaraan je de loop van de kerkgeschiedenis kunt aflezen.

college 1 - Vroeg christendom
college 2 - Staatsgodsdienst
college 3 - Byzantium
college 4 - Kloosters
college 5 - Christus: god of mens?
college 6 - Heiligen en relieken
college 7 - Reformatie
college 8 - Contrareformatie
college 9 - Negentiende eeuw

HOVO online
Deze cursus wordt aangeboden als een live online cursus via Zoom for Education. Kijk voor meer informatie hierover bij 'Onderwijsvorm en literatuur'.

Docent

SASKIAvanLIERDrs. Saskia van Lier is godsdienstwetenschapper. Ze heeft zich gespecialiseerd in het gebruik van christelijke kunst. Ze heeft al vele cursussen met enthousiasme aan de HOVO Amsterdam gegeven.

Kijk voor meer informatie over deze docent op onze docentenpagina onder Filosofie en religie.

Onderwijsvorm en literatuur

onderwijsvorm
9 hoorcolleges met ruimte voor vragen

HOVO online
Deze cursus wordt aangeboden als een live online cursus via Zoom for Education. Dit betekent dat u de cursus veilig en gemakkelijk vanuit huis kunt volgen op de vastgestelde data en tijden. Er is (enige) mogelijkheid tot (directe) interactie met uw docent en medecursisten. HOVO Amsterdam heeft een beveiligd, eigen Zoom-account. Uw privacy is dus gewaarborgd en de cursus is alleen toegankelijk voor wie zich heeft ingeschreven. De colleges worden niet opgenomen: u volgt de cursus op vastgestelde data en tijden. Kijk voor meer informatie bij de veelgestelde vragen over Zoom for Education.  

literatuur
geen

Praktische informatie en aanmelden

dag en tijd
dinsdag, 10.30-13.00 uur

data
6 oktober t/m 8 december 2020
geen college op 13 oktober

cursusprijs
€ 261

uiterste aanmelddatum
30 september

Wilt u zich aanmelden voor een cursus?
Dat kan via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma. Als u al een MijnHOVO-account heeft kunt u zich aanmelden met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Heeft u nog niet eerder een HOVO cursus gevolgd, dan kunt u een MijnHOVO-account aanmaken. U krijgt dan eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. Hierbij geeft u uw e-mailadres als gebruikersnaam op. Naar dat e-mailadres wordt een bevestigingsmail gestuurd, hierin vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Als u het wachtwoord heeft aangemaakt kunt u direct daarna uw aanmelding voltooien. Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden. Kijk voor meer informatie op de MijnHOVO pagina. Heeft u vragen over HOVO? Kijk dan eerst bij de Veelgestelde vragen. Als het antwoord op uw vraag hier niet bij staat, kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers via hovo@vu.nl.

De uiterste aanmeldtermijn is verstreken; inschrijven voor deze cursus is niet meer mogelijk.