Van atoom tot kosmos

Mulders_Atoom_tot_kosmos_Higgs_CMS_Higgs-event

Bronvermelding: Wikimedia, Lucas Taylor

Cursusbeschrijving

Materie, energie, ruimte, tijd en kracht zijn elementaire concepten uit de natuurkunde. Het prachtige en krachtige aan natuurkunde is dat we deze concepten niet alleen in het dagelijks leven tegenkomen, zoals bij een vallende appel, het klimaat of de energieproblematiek, maar dat het precies dezelfde concepten zijn die de bewegingen en krachten tussen de elementaire bouwstenen van de materie beheersen net als de bewegingen en krachten in de kosmos. Die veelzijdigheid van de concepten manifesteert zich als we ze inpassen in het juiste raamwerk van de klassieke mechanica, de kwantummechanica, de relativiteitstheorie of een combinatie van de laatste twee, de kwantumveldentheorie. In deze collegereeks krijgt u inzicht in deze veelzijdigheid van de natuurkunde. Onderwerpen die in de zeven colleges aan de orde komen zijn:

college 1 - Inleiding (afmetingen, energie, krachten)
college 2 - Kwantummechanica, relativiteitstheorie en kwantumveldentheorie
college 3 - Opbouw van de materie (atomen, nucleonen, quarks en leptonen)
college 4 - Fundamentele krachten (gravitatie, elektrozwakke en sterke krachten)
college 5 - Symmetrieën en invariantie (Lorentz, supersymmetrie, smaken, kleuren en families)
college 6 - Deeltjes en velden, antideeltjes, spin en massa (Higgs veld, majorana's, neutrinos)
college 7 - Finale met onder andere de geschiedenis van het heelal en openstaande vragen

HOVO online
Deze cursus wordt aangeboden als een live online cursus via Zoom for Education. Kijk voor meer informatie hierover bij 'Onderwijsvorm en literatuur'.

Docent

Piet-MuldersProf. dr. Piet Mulders is (emeritus) hoogleraar Theoretische Natuurkunde aan de Vrije Universiteit (VU) en betrokken bij het Nationale Instituut voor Subatomaire Fysica (Nikhef). Hij studeerde theoretische natuurkunde aan de Universiteit Nijmegen en was na zijn promotie daar onder meer verbonden aan het Los Alamos National Laboratory en het Massachusetts Institute of Technology (MIT) in de Verenigde Staten, alvorens zijn aanstelling bij Nikhef en zijn benoeming tot hoogleraar bij de VU. In 2012 werd hem een prestigieuze Advanced Grant van de European Research Council toegekend.

Kijk voor meer informatie over deze docent op onze docentenpagina onder Exacte vakken.

Onderwijsvorm en literatuur

onderwijsvorm
7 hoorcolleges met ruimte voor vragen en zelf opgaven oplossen

HOVO online
Deze cursus wordt aangeboden als een live online cursus via Zoom for Education. Dit betekent dat u de cursus veilig en gemakkelijk vanuit huis kunt volgen op de vastgestelde data en tijden. Er is (enige) mogelijkheid tot (directe) interactie met uw docent en medecursisten. HOVO Amsterdam heeft een beveiligd, eigen Zoom-account. Uw privacy is dus gewaarborgd en de cursus is alleen toegankelijk voor wie zich heeft ingeschreven. De colleges worden niet opgenomen: u volgt de cursus op vastgestelde data en tijden. Kijk voor meer informatie bij de veelgestelde vragen over Zoom for Education

literatuur
Mulders, Piet, Van atoom tot kosmos (ISBN 978-90-8129281-8), beschikbaar via de docent
Digitale hand-outs

overige informatie
Tijdens de cursus komen heel veel vragen aan bod die ook gesteld worden op internetfora (bijvoorbeeld Quora) over ruimte, tijd, kwantummechanica, enz. Om die te kunnen beantwoorden is een basale kennis van wiskunde op VWO-niveau helaas vaak onontbeerlijk. Bij twijfel is het aan te bevelen om voordat u zich aanmeldt contact op te nemen met de docent. Dat kan via hovo@vu.nl.

studiebelasting
enkele uren per week

Praktische informatie en aanmelden

dag en tijd
donderdag, 13.15-15.45 uur

data
1 oktober t/m 19 november 2020
geen college op 22 oktober

cursusprijs
€ 203

uiterste aanmelddatum
24 september

Wilt u zich aanmelden voor een cursus?
Dat kan via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma. Als u al een MijnHOVO-account heeft kunt u zich aanmelden met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Heeft u nog niet eerder een HOVO cursus gevolgd, dan kunt u een MijnHOVO-account aanmaken. U krijgt dan eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. Hierbij geeft u uw e-mailadres als gebruikersnaam op. Naar dat e-mailadres wordt een bevestigingsmail gestuurd, hierin vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Als u het wachtwoord heeft aangemaakt kunt u direct daarna uw aanmelding voltooien. Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden. Kijk voor meer informatie op de MijnHOVO pagina. Heeft u vragen over HOVO? Kijk dan eerst bij de Veelgestelde vragen. Als het antwoord op uw vraag hier niet bij staat, kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers via hovo@vu.nl.

De uiterste aanmelddatum voor deze cursus is vertreken; inschrijven is niet meer mogelijk.