Kwantumfysica voor niet-fysici

Leeuwen_Kwantummechanica_MWI_Schrodingers_cat

Bronvermelding: Wikimedia, Dc987

Cursusbeschrijving

Eind negentiende eeuw werd het veelbelovende studenten sterk afgeraden om zich nog te bekwamen in de natuurkunde. Ook werd hun aangeraden een andere carrière te zoeken, aangezien de natuurkunde nog slechts een kwestie was van de bepaling van de volgende decimalen. Begin twintigste eeuw kantelde het beeld van de natuurkunde – de Newton-mechanica – dramatisch, met publicaties van Planck, Bohr, Einstein, De Broglie, Schrödinger, Heisenberg en vele anderen. De kwantumfysica werd geboren, vormgegeven, toegepast, maar slecht begrepen. Het leek erop dat de meting het meetresultaat materialiseerde. Schrödinger formuleerde zijn ‘tegelijk dode en levende kat in de doos’-paradox. Van de bekende fysicus Richard Feynman is de volgende uitspraak bekend: ‘Iedereen die zegt dat hij kwantumfysica begrijpt, begrijpt er niets van’. Dat klinkt nogal ontmoedigend – en zo was het waarschijnlijk ook bedoeld.

De toepassingen van de kwantumfysica zijn niet meer weg te denken uit de samenleving: de transistor, de laser, de led, de computer, het internet, kwantumcryptografie, kwantumbiologie… Maar waar gaat kwantumfysica over? Voor wie geen exacte achtergrond heeft, maar toch de basis van de kwantummechanica wil begrijpen, is deze cursus bedoeld. We beginnen met een korte introductie van de geschiedenis van de fysica tot 1900 en eindigen met een kijkje in het bewustzijn. In zes colleges gaan we van Newton en Galilei naar de meest recente experimenten in de kwantumfysica. Er worden geen formules gebruikt, wel grijze cellen.

HOVO online
Deze cursus wordt aangeboden als een live online cursus via Zoom for Education. Kijk voor meer informatie hierover bij 'Onderwijsvorm en literatuur'.

Docent

Paul_van_LeeuwenIr. Paul J. van Leeuwen MSc. is afgestudeerd in de technische natuurkunde aan de TU Delft in 1974. Hij heeft elf jaar natuur- en wiskunde gedoceerd. De rest van zijn carrière was hij werkzaam in de ICT. Hij is gefascineerd door de kwantumfysica en haar betekenis.

Kijk voor meer informatie over deze docent op onze docentenpagina onder Exacte vakken.

Onderwijsvorm en literatuur

onderwijsvorm
6 hoorcolleges met ruimte voor vragen

HOVO online
Deze cursus wordt aangeboden als een live online cursus via Zoom for Education. Dit betekent dat u de cursus veilig en gemakkelijk vanuit huis kunt volgen op de vastgestelde data en tijden. Er is (enige) mogelijkheid tot (directe) interactie met uw docent en medecursisten. HOVO Amsterdam heeft een beveiligd, eigen Zoom-account. Uw privacy is dus gewaarborgd en de cursus is alleen toegankelijk voor wie zich heeft ingeschreven. De colleges worden niet opgenomen: u volgt de cursus op vastgestelde data en tijden. Kijk voor meer informatie bij de veelgestelde vragen over Zoom for Education

literatuur
Paul J. van Leeuwen, Kwantumfysica, informatie en bewustzijn, te bestellen via mijnbestseller.nl, 2018, ISBN 978-94-6367-560-4
gedrukte syllabus (wordt uiterlijk twee werkdagen voor aanvang van de cursus per post toegestuurd).

studiebelasting
enkele uren per week

overige informatie
Het maximale aantal deelnemers is 40.
Een exacte belangstelling is noodzakelijk, maar er worden geen wiskundige formules gebruikt.

Praktische informatie en aanmelden

dag en tijd
woensdag, 13.30-16.00 uur

data
30 september t/m 11 november 2020
geen college op 21 oktober

cursusprijs
€ 184 (inclusief gedrukte syllabus en toezending hiervan per post)

uiterste aanmelddatum
16 september

Wilt u zich aanmelden voor een cursus?
Dat kan via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma. Als u al een MijnHOVO-account heeft kunt u zich aanmelden met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Heeft u nog niet eerder een HOVO cursus gevolgd, dan kunt u een MijnHOVO-account aanmaken. U krijgt dan eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. Hierbij geeft u uw e-mailadres als gebruikersnaam op. Naar dat e-mailadres wordt een bevestigingsmail gestuurd, hierin vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Als u het wachtwoord heeft aangemaakt kunt u direct daarna uw aanmelding voltooien. Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden. Kijk voor meer informatie op de MijnHOVO pagina. Heeft u vragen over HOVO? Kijk dan eerst bij de Veelgestelde vragen. Als het antwoord op uw vraag hier niet bij staat, kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers via hovo@vu.nl.

De uiterste aanmelddatum is verstreken; aanmelden is helaas niet meer mogelijk.