Nederlandse geschiedenis in Europese context III – 1800-heden

Waardt_NedGesch_1750nu_Thorbecke_SKA4120Rijksmuseum

Cursusbeschrijving

De geschiedenis van de noordelijke Lage Landen aan de Zee, het huidige Nederland, is in veel opzichten anders dan die van de omringende landen. In de achttiende eeuw verloor de Nederlandse republiek de leidende economische, politieke en culturele positie die zij in de voorgaande eeuw had gehad, terwijl in nabijgelegen landen als Engeland en Frankrijk juist een ongekende economische en culturele bloei inzette. Deze cursus richt zich op de moderne geschiedenis van Nederland. In de eerste colleges staan achtereenvolgens centraal: de opkomst van de moderne samenleving aan het einde van de achttiende eeuw, de Bataafs-Franse tijd en de mislukte poging om na 1813 een groot Koninkrijk der Nederlanden gestalte te geven. Daarop volgen de doorbraak van de liberale staatsvorm na 1848, de economische opbloei vanaf 1870, de tweede gouden eeuw van de Nederlandse wetenschap rond 1900, de Eerste Wereldoorlog, de grote depressie en de Tweede Wereldoorlog. Bij dat laatste thema wordt specifiek aandacht besteed aan de Holocaust. Ten slotte komen de verzuiling en de ontzuiling en de diep ingrijpende economische en culturele veranderingen van de laatste decennia van de twintigste eeuw en het begin van de huidige eeuw aan bod.

Aan de hand van chronologische en thematische aspecten wordt een overzicht geboden. Zo kan worden getoond hoe diepgaand de Nederlandse samenleving in de loop van de afgelopen twee eeuwen is veranderd en ook in welke opzichten ontwikkelingen hier aansloten bij wat elders gebeurde én in welke mate zij dat nu juist niet deden.

Datum Thema
college 126 septemberInleiding, Verlichting en Revolutie
college 23 oktoberHet Verenigde Koninkrijk der Nederlanden tot 1830
college 310 oktober1848, aarzelende industrialisering en pandemieën
college 424 oktoberCultuurstelsel, slavernij en koloniale expansie
college 57 novemberSociale beweging en partijvorming
college 614 novemberDe ‘Tweede Gouden Eeuw’, culturele ontwikkelingen in de late 19de eeuw
college 721 novemberDe Eerste Wereldoorlog, neutraliteit en het interbellum
college 828 novemberDe Tweede Wereldoorlog
college 95 decemberVerzuiling en ontzuiling
college 1012 decemberDekolonisatie en het ontstaan van een multiculturele samenleving

HOVO online
Deze cursus wordt aangeboden als een live online cursus via Zoom for Education. Kijk voor meer informatie hierover bij 'Onderwijsvorm en literatuur'.

Docent

Hans-de-WaardtDr. Hans de Waardt is historicus en universitair docent aan de Vrije Universiteit Amsterdam (Faculteit Geesteswetenschappen) is gespecialiseerd in vroegmoderne geschiedenis.

Kijk voor meer informatie over deze docent op onze docentenpagina onder (Cultuur)geschiedenis.

Onderwijsvorm en literatuur

onderwijsvorm
10 hoorcolleges met ruimte voor vragen

HOVO online
Deze cursus wordt aangeboden als een live online cursus via Zoom for Education. Dit betekent dat u de cursus veilig en gemakkelijk vanuit huis kunt volgen op de vastgestelde data en tijden. Er is (enige) mogelijkheid tot (directe) interactie met uw docent en medecursisten. HOVO Amsterdam heeft een beveiligd, eigen Zoom-account. Uw privacy is dus gewaarborgd en de cursus is alleen toegankelijk voor wie zich heeft ingeschreven. De colleges worden niet opgenomen: u volgt de cursus op vastgestelde data en tijden. Kijk voor meer informatie bij de veelgestelde vragen over Zoom for Education

literatuur
Tips volgen gedurende de cursus

studiebelasting
naar eigen inzicht

overige informatie
Deze cursus maakt deel uit van de leergang Nederlandse geschiedenis in Europese context, maar staat open voor alle belangstellenden. Het is niet noodzakelijk om deel I en II te hebben gevolgd. Kijk voor meer informatie bij hovo.vu.nl/leergangen.

Praktische informatie en aanmelden

dag en tijd
zaterdag, 11.00-13.30 uur

data
26 september t/m 12 december 2020
geen college op 17 oktober en 31 oktober

cursusprijs
€ 290

uiterste aanmelddatum
21 september

Wilt u zich aanmelden voor een cursus?
Dat kan via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma. Als u al een MijnHOVO-account heeft kunt u zich aanmelden met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Heeft u nog niet eerder een HOVO cursus gevolgd, dan kunt u een MijnHOVO-account aanmaken. U krijgt dan eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. Hierbij geeft u uw e-mailadres als gebruikersnaam op. Naar dat e-mailadres wordt een bevestigingsmail gestuurd, hierin vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Als u het wachtwoord heeft aangemaakt kunt u direct daarna uw aanmelding voltooien. Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden. Kijk voor meer informatie op de MijnHOVO pagina. Heeft u vragen over HOVO? Kijk dan eerst bij de Veelgestelde vragen. Als het antwoord op uw vraag hier niet bij staat, kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers via hovo@vu.nl.

De uiterste aanmelddatum is verstreken; aanmelden is helaas niet meer mogelijk.