Nederland in de Tweede Wereldoorlog

Bosscher_WOII

Cursusbeschrijving

In het voorjaar van 2020 is ’75 jaar bevrijding’ herdacht. In de schaduw van de coronacrisis zijn in de terugblikken allerlei nuances buiten beeld gebleven. Los daarvan valt opnieuw te constateren dat er enorme verschillen zijn tussen de visies op de bezetting (1940-1945) die in de loop der jaren sinds 1945 in zwang zijn geweest. In deze cursus zullen de concurrerende visies worden gewogen tegen hun historische achtergrond. Waar staan we nu? Hoe moet de bezettingstijd, waarin verzet en collaboratie soms dicht bij elkaar lagen, worden beoordeeld? Bij de beantwoording van deze vraag moeten we ons realiseren dat ‘alle geschiedenis contemporaine geschiedenis is’: geen enkele visie staat los van haar historische context. Toch zijn er wel punten van overeenstemming te ontdekken. Wij zullen ons zowel bezighouden met wat de historici verbindt als met wat hen verdeelt en zal blijven verdelen. Hoe speelt de moraal mee? En wiens moraal? Hoe filteren we een subjectieve interpretatie uit objectieve interpretaties en vice-versa? Aan de orde komen de belangrijkste publicaties over de bezettingstijd, voor zover van belang voor de identificatie van concurrerende visies, en hun plaats in de tijd.

college 1 - Nederland in de jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw
college 2 - De meidagen van 1940
college 3 - De eerste tekenen van verzet – en diverse vormen van collaboratie
college 4 - Hoe in de loop van 1944 alles veranderde
college 5 - De deportaties: oude en nieuwe visies op een verbijsterend schandaal |

HOVO online
Deze cursus wordt aangeboden als een live online cursus via Zoom for Education. Kijk voor meer informatie hierover bij 'Onderwijsvorm en literatuur'.

Docent

Prof. dr. Doeko Bosscher is emeritus hoogleraar geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Kijk voor meer informatie over deze docent op onze docentenpagina onder (Cultuur)geschiedenis.

Onderwijsvorm en literatuur

onderwijsvorm
5 hoorcolleges met ruimte voor vragen

HOVO online
Deze cursus wordt aangeboden als een live online cursus via Zoom for Education of via live streaming. Dit betekent dat u de cursus veilig en gemakkelijk vanuit huis kunt volgen op de vastgestelde data en tijden. Er is bij Zoom for Education (enige) mogelijkheid tot (directe) interactie met uw docent en medecursisten. HOVO Amsterdam heeft een beveiligd, eigen Zoom-account. Uw privacy is dus gewaarborgd en de cursus is alleen toegankelijk voor wie zich heeft ingeschreven. De colleges worden niet opgenomen: u volgt de cursus op onderstaande data en tijden. Kijk voor meer informatie bij de veelgestelde vragen over Zoom for Education

literatuur
gedrukte reader (wordt uiterlijk twee werkdagen voor aanvang van de cursus per post toegestuurd)

studiebelasting
naar eigen inzicht

Praktische informatie en aanmelden

dag en tijd
woensdag, 10.00-12.30 uur

data
23 september t/m 28 oktober 2020
geen college op 14 oktober

cursusprijs
€ 149 (inclusief gedrukte reader en toezending hiervan per post)

uiterste aanmelddatum
9 september 

Wilt u zich aanmelden voor een cursus?
Dat kan via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma. Als u al een MijnHOVO-account heeft kunt u zich aanmelden met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Heeft u nog niet eerder een HOVO cursus gevolgd, dan kunt u een MijnHOVO-account aanmaken. U krijgt dan eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. Hierbij geeft u uw e-mailadres als gebruikersnaam op. Naar dat e-mailadres wordt een bevestigingsmail gestuurd, hierin vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Als u het wachtwoord heeft aangemaakt kunt u direct daarna uw aanmelding voltooien. Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden. Kijk voor meer informatie op de MijnHOVO pagina. Heeft u vragen over HOVO? Kijk dan eerst bij de Veelgestelde vragen. Als het antwoord op uw vraag hier niet bij staat, kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers via hovo@vu.nl.

Deze cursus is helaas geannuleerd; aanmelden is niet meer mogelijk!