Byzantium

Dolen_Byzantium_Michael_Day

Bronvermelding: Unsplash, Michael Day

Cursusbeschrijving

De geschiedenis van het Byzantijnse rijk is voor velen een ten onrechte onbekend terrein, terwijl ze haast net zo lang geduurd heeft en zeker zo boeiend is geweest als de veel bekendere historie van het Romeinse imperium. Ook is er bij het grote publiek weinig weet van de Byzantijnse cultuur, die met name op het gebied van de kunst zo rijk is geweest. In de cursus Byzantium zal aandacht worden besteed aan verschillende facetten. Eerst wordt de Byzantijnse geschiedenis besproken, vanaf de stichting van de stad door keizer Constantijn (10 mei 330) tot en met de val van Constantinopel op 29 mei 1453.

In deze lange periode hebben 88 keizers en keizerinnen geregeerd van wie een zevental ver boven het gemiddelde uitstak en vijf zich schandelijk hebben misdragen. Mede aan de hand van vertalingen van ooggetuigenverslagen die in talrijke geschriften van de Byzantijnse historiografie zijn te vinden, wordt een en ander toegelicht. Daarna komt de godsdienst aan de orde, voor de Byzantijnen een wezenlijk onderdeel van hun cultuur. De concilies, de ketterijen, de conflicten (denk aan het iconoclasme of de beeldenstorm) en de schisma’s worden besproken. Vervolgens is de literatuur van de Byzantijnen aan de beurt, hun hang naar traditie én het eigene, dat vooral in de religieuze geschriften en kerkgezangen tot uitdrukking kwam.

Aansluitend wordt besproken hoe het schoolsysteem functioneerde en hoe klassieke vakken als welsprekendheid en wijsbegeerte werden onderricht. Het laatste onderdeel betreft de Byzantijnse kunst, de kenmerken ervan, de indeling in periodes en vooral de betekenis en speciale plaats van de iconen.

HOVO online
Deze cursus wordt aangeboden als een live online cursus via Zoom for Education. Kijk voor meer informatie hierover bij 'Onderwijsvorm en literatuur'.

Docent

Hein_van_DolenDrs. Hein van Dolen heeft een groot aantal publicaties op zijn naam staan, zoals de veelgeprezen vertalingen van het werk van Herodotos, komedies van Aristophanes en tragedies van Sophokles. Hij schreef diverse boeken voor kinderen. In 2013 heeft hij de Oikos-publieksprijs ontvangen ‘wegens zijn bijzondere bijdrage aan de verspreiding van kennis over de klassieke oudheid onder een breed publiek’.

Kijk voor meer informatie over deze docent op onze docentenpagina onder (Cultuur)geschiedenis.

Onderwijsvorm en literatuur

onderwijsvorm
5 hoorcolleges met ruimte voor vragen

HOVO online 
Deze cursus wordt aangeboden als een live online cursus via Zoom for Education of via live streaming. Dit betekent dat u de cursus veilig en gemakkelijk vanuit huis kunt volgen op de vastgestelde data en tijden. In het geval van Zoom for Education is (enige) mogelijkheid tot (directe) interactie met uw docent en medecursisten. HOVO Amsterdam heeft een beveiligd, eigen Zoom-account. Uw privacy is dus gewaarborgd en de cursus is alleen toegankelijk voor wie zich heeft ingeschreven. De colleges worden niet opgenomen: u volgt de cursus op vastgestelde data en tijden. Kijk voor meer informatie bij de veelgestelde vragen over Zoom for Education

literatuur
gedrukte syllabus (wordt uiterlijk twee werkdagen voor aanvang van de cursus per post toegestuurd)
Suggesties voor zelfstudie:
Hein L. van Dolen, Een kleine geschiedenis van het Byzantijnse rijk. Prometheus/Bert Bakker, Amsterdam 2013, tweede druk, ISBN 978 90 351 3823 0. Antiquarisch verkrijgbaar
Hein L. van Dolen, Passie, intriges en politiek, Spraakmakende keizerinnen in Byzantium, Athenaeum Polak & Van Gennep, Amsterdam 2015, ISBN 978 90 253 0739 4

Praktische informatie en aanmelden

dag en tijd
woensdag, 10.30-13.00 uur

data
11 november t/m 9 december 2020

cursusprijs
€ 152 (inclusief gedrukte syllabus en toezending hiervan per post)

uiterste aanmelddatum
28 oktober

Wilt u zich aanmelden voor een cursus?
Dat kan via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma. Als u al een MijnHOVO-account heeft kunt u zich aanmelden met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Heeft u nog niet eerder een HOVO cursus gevolgd, dan kunt u een MijnHOVO-account aanmaken. U krijgt dan eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. Hierbij geeft u uw e-mailadres als gebruikersnaam op. Naar dat e-mailadres wordt een bevestigingsmail gestuurd, hierin vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Als u het wachtwoord heeft aangemaakt kunt u direct daarna uw aanmelding voltooien. Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden. Kijk voor meer informatie op de MijnHOVO pagina. Heeft u vragen over HOVO? Kijk dan eerst bij de Veelgestelde vragen. Als het antwoord op uw vraag hier niet bij staat, kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers via hovo@vu.nl.


Aanmeldbutton