Faust, de moderne mens - GESLOTEN -

Hagdorn_Faust_im_StudierzimmerDe historische Johann Georg Faust (ca.1480-1541) was aan het begin van de zestiende eeuw, op het breukvlak van de middeleeuwen en de moderne tijd, werkzaam als rondreizend magiër, astroloog, alchemist en wondergenezer. Aangezien hij een zeer omstreden levenswandel had en geleerdheid in deze tijd sowieso door velen argwanend werd bekeken, ontstonden na zijn dood al spoedig verhalen dat hij een duivelspact zou hebben gesloten en naar de hel zou zijn gegaan. Na verloop van tijd echter veranderde de veroordeling van Faust als grote zondaar: niet alleen werd hij als een tragische gestalte opgevat, maar vanaf de achttiende eeuw werd hij ook beschouwd als een prototype van de moderne mens die zich emancipeert van religieuze en andere bevoogding. Aldus ontwikkelde de Faust-gestalte zich tot een steeds vernieuwde inspiratiebron, waarmee kunstenaars hun eigen tijd konden verbeelden en hun visie op de moderne mens konden uitdrukken.

In vier hoorcolleges wordt een beeld gegeven van Faust en de ontwikkeling van zijn gestalte in een aantal belangrijke Faust-werken:
college 1     Johann Georg Faust: persoonlijkheid, historische context en legendevorming – de Historia von D. Johann Fausten
college 2     Christopher Marlowe, The Tragical History of Doctor Faustus – Goethe's tweedelige tragedie Faust
college 3     Iwan Toergenjew, Faust (novelle) – Charles Gounod, Faust (opera) – het ‘faustische’ (bij onder anderen Oswald Spengler)
college 4    Michail Boelgakow, De meester en Margarita – Gustav Mahler, Symfonie nr. 8 ─ Thomas Mann, Doktor Faustus 

docentDrs. Michiel Hagdorn
onderwijsvorm4 hoorcolleges met ruimte voor vragen
studiebelastingmax. 1 uur per college
literatuurgeprinte syllabus (met enkele Duitse teksten, voorzien van Nederlandse vertaling
dag en tijdmaandag en woensdag, 13.30-16.00 uur
data24, 26 juni, 1 en 3 juli 2019
cursusprijs€ 128 (incl. syllabus t.w.v. € 12)
uiterste aanmelddatum16 juni
     

 

 Direct aanmelden