HOVO Filosofie en religie - inschrijving gesloten

Durf te denken! Filosofie en religie reiken denkgereedschap aan om de grote en kleinere vragen rond zin en betekenis aan te pakken. Volg bij HOVO colleges over grote filosofen en over grote onderwerpen, soms in de vorm van hoorcolleges, soms in kleinschalig verband. 

Rodenburg_Caspar_David_Friedrich_-_Wanderer_above_the_sea_of_fog
Filosofie van het moderne sublieme - 
Leegte, stilte, kleur en presentie zijn de woorden die deze cursus begeleiden. Aan de hand van kunstenaars (o.a. Friedrich, Rothko, Armando) en filosofen (o.a. Nietzsche, Lyotard) verkennen we het sublieme.
Boer_Michel_Foucault_Nemomain_Eigen_werk
Foucault: seksualiteit, moderniteit en identiteit
Op basis van Foucault’s provocerende De wil tot weten (uit: Geschiedenis van de seksualiteit) onderzoeken we hoe seks zo belangrijk werd in het moderne westen en wat de schaduwzijdes van hiervan is.
Bolhuis_vrijheid_StudioDagmar
Vier vormen van vrijheid
Wat betekent vrijheid in een tijd van polarisatie? In tijden van polarisatie is het zowel inzet van de strijd als slachtoffer van diezelfde strijd. Mill, Arendt, Foucault en Berlin bieden een kader om zelf na te denken over dit kostbare, maar lastige begrip.
Bolhuis_Kosmopolitisme_puzzel2-1DagmarStudio
Kosmopolitisme
De huidige tijd vraagt ons om te zoeken naar waarden waar we voor kunnen staan en die passen in een kosmopolitische, onoverzichtelijke wereld. Durven we die uitdaging aan te gaan? Tijd voor een filosofisch onderzoek.
Ouweneel_Wereld_verklaard_lucht_Giza,_Egypt_BAxelspace_Corporation
De wereld verklaard vanuit de lucht
Bergen en oceanen, delta’s en zoetwatermeren, tropen en woestijnen kunnen de weg van de mens banen en blokkeren, zo zien we vanuit de lucht. Welke aanwijzingen in het landschap helpen ons de geschiedenis en huidige wereld beter te begrijpen?
Tempelman_Islam_Avicenna-miniaturFilosofie en wetenschap in de Gouden Eeuw van de islam
Deze dagcursus neemt u mee in ongelooflijke verhaal van wetenschap en filosofie in het Arabische Rijk, van het ontstaan van algebra tot aan de spanning tussen geloof en wetenschap.
Lier_Stedum_-_Bartholomeuskerk_HardscarfKoningen in Groningen A en B: Een tocht langs adel in Groninger kerken   - VOL -
Ontdek de mooiste adelskerken van Nederland in Groningen. Daar konden de rijkste grondbezitters de kerk naar eigen idee inrichten zonder zich iets van kerk of dominee aan te trekken. Zij waanden zich koningen in Groningen.