cursusbeschrijving
Het stadje Weimar heeft een grote symbolische betekenis voor Duitsland: tegenover de ‘Macht’ in Berlijn representeert het de idealistische traditie van de ‘Geist’. Hiermee wordt gedoeld op het feit, dat in de Duitse cultuur altijd veel nadruk heeft gelegen op het intellectuele en het kunstzinnige; deze nadruk is bepalend geweest voor zowel de grootheid als het gevaar van Duitsland, het “Land der Dichter und Denker”.
De cursus behandelt (met vertoning van beelden) de geschiedenis van Weimar, van de oorsprong tot in de twintigste eeuw. Daarvan worden in het bijzonder vijf perioden uitgediept, waarin Weimar van betekenis werd voor de Duitse geschiedenis:
Reformatie
Martin Luther preekt in Weimar en houdt zich schuil in de Wartburg te Eisenach. Lucas Cranach der Ältere woont en werkt hier en later Johann Sebastian Bach.
Weimar Klassik: ‘gouden tijdperk’ van Goethe, Schiller, Herder en Wieland, onder auspiciën van hertog Carl August en hertogin-moeder Anna Amalia von Sachsen-Weimar.
‘Zilveren tijdperk’: Franz Liszt inspireert de Europese muzikale avantgarde. Maria Palowna, Carl Alexander en Sophie van Oranje Nassau stimuleren kunst en wetenschap.
Weimarrepubliek: in 1919 wordt in Weimar de grondwet voor de eerste Duitse democratie ontworpen. Bauhaus (o.a. Walter Gropius, Henry van de Velde, Oskar Schlemmer) legt de basis voor modern design en architectuur.
(Voor)geschiedenis van het nationaal-socialisme: werkzaamheid van het Nietzsche-Archiv, nazi-stadsbestuur, concentratiekamp Buchenwald.