cursusbeschrijving
Een cultuurhistorische verkenning van een land in opstand
De bevolking van Belarus - Wit-Rusland - is al jaren massaal in opstand tegen haar leider Aleksandr Loekasjenko. Hij regeert het land sinds 1994 onafgebroken met ijzeren vuist en wordt daarom de laatste dictator van Europa genoemd. Hoewel Belarus 30 jaar geleden onafhankelijk werd, lijken er sindsdien maar weinig structurele veranderingen te zijn. Zo is de landbouw nog steeds collectief georganiseerd en vind je nog overal de Sovjetsymboliek.
Toch voelt het land heel anders dan Rusland. Zo staat de Wit-Russische taal veel dichterbij het Pools dan bij het Russisch en is het katholicisme naast de orthodoxie de belangrijkste religie. Ook kom je in het land de nodige kastelen en kerken tegen in gotische, renaissance en barokke stijl. Zij getuigen van de lange periode waarin Belarus tot het Pools-Litouwse Rijk behoorde.
We maken kennis met de politieke en culturele geschiedenis als ook de recente ontwikkelingen in Belarus, daarbij gebruikmakend van de vruchten van de lokale Wit-Russische literatuur, film en muziek.
De politieke geschiedenis vormt het kader waarbinnen we de lokale (leef)cultuur en kunstuitingen in kaart brengen. Zonder dit algemene politiek-historische raamwerk (inclusief de eeuwenlange Litouwse, Poolse en Russische invloeden) is het lastig de Wit-Russische cultuur goed te begrijpen.
De opbouw van de colleges is in grote lijnen als volgt:
college 1 Eerste brede kennismaking met Belarus
college 2 De wording van Belarus door de eeuwen heen
college 3 Leven op het kruispunt tussen Europa & Rusland
college 4 Kunst en cultuur in Belarus