Oostenrijk-Hongarije, van Kodály tot Klangforum Wien -Aanmelden niet meer mogelijk!

Schouten_Kodaly_Zoltan_emlektablaja_a_Szent_Lukacs_Gyogyfurdoben_BRON.jpgVelen zullen aan Weense walsen en kroonluchters denken als het Oostenrijks-Hongaarse rijk genoemd wordt, met Keizerin van Oostenrijk, Koningin van Hongarije Elisabeth, ofwel Sissi. Haydn, Mozart en Schubert en muziek van de Straussfamilie luisterde haar leven op. Maar het rijk viel uiteen: twee landen, twee hoofdsteden, uiteindelijk zelfs gescheiden door het IJzeren Gordijn. Na een lang gedeeld verleden kregen deze elk een eigen muzikaal gezicht in de twintigste eeuw. Hoe zagen die muzikale gezichten eruit? Daarover gaat deze cursus. Verwacht dus geen Sisi, maar spannende experimenten en nieuwe klanken!

Anton Schönberg componeerde Verklärte Nacht al rond de eeuwwisseling. In Hongarije ging Kodály zijn land rond met opnameapparatuur om volksliederen vast te leggen. Bartok voegde zich bij hem in dit werk, ondanks de pogingen van conservatieve krachten om dit tegen te houden. Zij verkozen ‘echte’ klassieke muziek boven binnensluipende volkse melodieën. Maar Kodály en Bartok zetten door, mede door steun en interesse uit het buitenland.
Na deze ‘vaders’ van de nieuwe Hongaarse muziek kwamen onder anderen Ligeti, Kurtag en Eötvös. Hun muziek zal aan bod komen, maar ook de stem van een jongere generatie, componiste Judit Varga, die compositie doceert in zowel Budapest als Wenen. Een enorme ontwikkeling in de hedendaagse muziek in Oostenrijk kon plaatsvinden doordat Klangforum Wien, een ensemble met solisten, opgericht in 1985, voortdurend steun heeft gekregen om door te kunnen zetten op topniveau in dat waar ze het allerbeste in zijn: werk van de eigen tijd uitvoeren, componisten inspireren en hun stem vertegenwoordigen.

Live gespeelde muziek: Soli ter illustratie van Weense muziek in tijd van het Oostenrijks-Hongaarse rijk, Hongaarse volksmuziek, werk uit Oostenrijk van Frederik Neyrinck Schubert echo en uit Hongarije van Judit Varga 13 Lieder.

docentFie Schouten
onderwijsvorm3 hoorcolleges
studiebelastingca. 1 uur per week
literatuurgeen
dag en tijddonderdag, 13.30-16.00 uur
data28 juni en 5, 12 juli 2018
cursusprijs€ 84
cursuscodeV434-18zo
overige informatiesuggestie: beluister muziek van Kodály, Kurtag, uitvoeringen door Klangforum Wien
uiterste aanmelddatum21 juni
  

 Direct aanmelden