Ontwikkelingen in de Franse muziek van 1871-1900 - Gebaande paden en nieuwe wegen

Woestenburg-Franse-muziekTijdens de Frans-Duitse oorlog van 1870-1871 ontstaat bij veel Franse componisten een nieuw elan om tot een nationale muziek te komen, vooral als reactie op de grote invloed die Richard Wagner uitoefent.
Dit resulteert in de oprichting van de ‘Société nationale de musique’, onder andere bedoeld om het uitvoeren van (vooral instrumentale) Franse muziek te bevorderen.
We vinden hier grote namen als César Franck, Camille Saint-Saëns, Henri Duparc en Gabriël Fauré. Maar: al snel ontwikkelen zich diverse stromingen. Een conservatieve stroming die vast wil houden aan klassieke verworvenheden en een progressieve waartoe bijvoorbeeld Claude Debussy behoort.

Talrijke werken zullen worden behandeld, zoals de befaamde 3e Symfonie van Saint-Saëns en twee van zijn pianoconcerten. Bij Henri Duparc onderzoeken we de relatie tussen tekst en muziek. Zijn liederen worden gezien als hoogtepunten in de geschiedenis van het lied. Uit het oeuvre van Franck komt de grootse Symfonie in d mineur aan bod, van Fauré het bekende Requiem en fijnzinnige pianowerken. Ook minder bekend repertoire van componisten als Chabrier, Chausson en d’Indy zal klinken.

Een aparte plaats is ingeruimd voor de ontwikkeling van de pianomuziek van Debussy. Hoe evolueert deze en welke middelen hanteert de componist om tot zijn ‘impressionistische’ stijl te komen?

Een aantal werken wordt ‘live’ op de vleugel gespeeld.

docentWillem Woestenburg
onderwijsvorm3 hoorcolleges
studiebelastinggeen
literatuurEen samenvatting van de colleges wordt digitaal beschikbaar gesteld.
dag en tijddinsdag , 13.30-16.00 uur
data17, 24, 31 juli 2018
cursusprijs€ 84
cursuscodeV433-18zo
overige informatieDe collegezaal is beperkt toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn (één trap).
uiterste aanmelddatum10 juli
     

  Direct aanmelden