Shakespeare: A Midsummer Night's Dream

Hoffman-ShakespeareEen paar geliefden willen trouwen, maar hun keuze kan geen goedkeuring vinden in de ogen van de vader. Om zich te onttrekken aan het vaderlijke veto lopen ze weg, maar onderweg verdwalen ze in een donker bos. Dan wordt door een betovering de man plotseling verliefd op een andere vrouw. En juist die vrouw is verliefd op een man die verliefd is op de vrouw op wie de eerstgenoemde man eerst verliefd was. Verwarring alom! Gelijktijdig bereidt een groepje dorpelingen zich voor om, ter viering van het trouwen van de Duke en zijn geliefde, een toneelstuk op te voeren. En te midden van al deze  verwikkelingen speelt ook nog de ruzie tussen de elfenkoning en -koningin.
Dit stuk behoort tot de meest opgevoerde van Shakespeare. Altijd als een theatergezelschap in financiële problemen is, dan wordt het opgevoerd – succes gegarandeerd. Wat maakt dit stuk zo populair? Deels is dat vanwege de manier waarop Shakespeare de verschillende vormen van verliefdheid dramatiseert, deels ook vanwege de wijze waarop hij de verschillende groepen in het stuk vergelijkbare dilemma’s laat ervaren. Verder zijn het vooral de vele speeches van adembenemende lyrische schoonheid die dit stuk een sprookjesachtige betovering geven.

Deze cursus gaat in op de vraag wat de specifieke kenmerken zijn van een Shakespeariaanse komedie. Denkt u dat de komedies van Shakespeare niet zo interessant zijn of minder diepzinnig dan zijn tragedies? Deze cursus laat zien dat die gedachte onterecht is. De meeste aandacht gaat uit naar Shakespeare’s virtuoze taalgebruik.

docentDrs. Ron Hoffman
onderwijsvorm6 hoorcolleges met ruimte voor interactie
studiebelastingongeveer 3 à 4 uur per college
literatuurAanbevolen editie: A Midsummer Night’s Dream, The Arden Shakespeare Third Series, editor Sukanta Chaudhuri (2017).
Het is de bedoeling om voor de eerste les van Act 1, scene 1 gelezen te hebben.
Het is erg belangrijk om de Introduction niet te lezen voor dat de cursus begint.
dag en tijdmaandag en donderdag, 13.30-16.15 uur
data9, 12, 16, 19, 23, 26 juli 2018
cursusprijs€ 181 incl. handouts
cursuscodeV356-18zo
maximum aantal30 deelnemers
uiterste aanmelddatum25 juni 
  

 Direct aanmelden