Kunstgeschiedenis van Milaan

Kurpershoek-Kunstgeschiedenis-van-Milaan-Teatro_alla_Scala_interior_Milan.jpgMilaan heeft een onstuimige geschiedenis gekend met vele pieken en dalen. Het was hoofdstad van het West-Romeinse Rijk, leider van de Lombardische stedenbond, de stad van Leonardo da Vinci. Het huidige Milaan is de economische motor van Italië en wereldhoofdstad van mode en design. De intervallen tussen deze bloeiperioden worden echter getekend door plunderingen, epidemieën en bombardementen. Door dit alles laat Milaan een heterogeen stadsbeeld zien, waarin oud en nieuw vaak pal naast elkaar staan.
In de cursus nemen we de historisch gegroeide situatie als uitgangspunt. Reconstructies van bloeiperioden worden gekoppeld aan beschouwingen over de plaats van monumenten en kunstwerken in de huidige stedelijke structuur.

college 1 - De stad van Ambrosius. De kerkvader Hl. Ambrosius liet als bisschop van het Romeinse Mediolanum nabij de vier stadspoorten basilica’s oprichten die nog steeds tot de hoogtepunten van middeleeuwse architectuur behoren.
college 2 - Visconti en Sforza. Hun vorstenhof was een cultureel centrum tijdens de gotiek (de Duomo van Milaan) en renaissance (Laatste Avondmaal van Leonardo da Vinci).
college 3 - Habsburgers en Risorgimento. Vanaf 1525 viel Milaan onder het bewind van de Habsburgers die de stad verrijkten met paleizen, musea en theaters (de Scala). Na de Eenwording werd Milaan de industriestad van Italië. Het elan van die tijd kwam tot uitdrukking in de bouw van onder andere Galleria Vittorio Emanuele.
college 4 - Het naoorlogse Milaan. De Pirellitoren eind jaren vijftig markeerde het begin van Milaan als stad van avant-garde architectuur. Tevens werd Milaan wereldhoofdstad van mode en design.

 

docentDrs. Ernest Kurpershoek
onderwijsvorm4 hoorcolleges met ruimte voor vragen
studiebelastingenkele uren per week
literatuurenkele hand-outs per e-mail
literatuursuggesties- Rossi, Aldo, De architectuur van de stad, Sun 2002, vertaling Henk Hoeks en Ernest Kurpershoek
- Settembrini, L., 500 years of Italian furniture : magnificence and design,  Skira 2009
- Welch, Evelyn, Art and Authority in Renaissance Milan, Yale University Press, New Haven 1995
- Isaacson, W., Leonardo da Vinci, de biografie. Spectrum 2017
dag en tijddinsdag en donderdag, 10.30-13.00 uur
data17, 19, 24, 26 juli 2018
cursusprijs€ 112
cursuscodeV592-18zo
uiterste aanmelddatum10 juli
 

 Direct aanmelden