Wandelen met Thoreau

Peeters-ThoreauBelastingontduiker, romanticus, milieuactivist, abolitionist en stoïsche kluizenaar: Henry David Thoreau (1817-1862) nam veel gedaantes aan. Maar in de Verenigde Staten geniet hij vooral een cultstatus als vooraanstaand filosoof en auteur van het invloedrijke politieke traktaat On Civil Disobiendence (1849) en zijn fameuze boek Walden, Or, Life in the Woods (1854). In het eerstgenoemde traktaat toont Thoreau zich als pleitbezorger van geweldloos verzet tegen de overheid, wat onder meer Martin Luther King en Mahatma Gandhi inspireerde. Walden behoort tot de canon van de Amerikaanse literatuur en is nog steeds verplichte kost voor menig Amerikaanse scholier. Dit boek bestaat uit een verzameling van essays over zijn tweejarige verblijf in een zelfgebouwde hut aan de rand van het Waldenmeer. Naast verkondiger van het eenvoudige leven (‘Simplify, simplify!’) toont hij zich hierin een zeer geoefend observator van de natuur.

Tijdens de eerste twee colleges maakt u kennis met het leven en werk van Thoreau. Daarbij passeren diverse hoofdthema’s uit zijn werk de revue, geïllustreerd worden aan de hand van fragmenten. De laatste twee colleges staan geheel in het teken van de postuum uitgegeven voordracht Walking (1862). Hierin bespreekt Thoreau de kunst van het wandelen en roept hij op om stil te staan bij onze relatie met de natuur. Wij zullen gezamenlijk de Nederlandse vertaling van dit essay tijdens de colleges lezen en bespreken (met de Engelse brontekst erbij).

docentNorbert Peeters
onderwijsvorm4 hoorcolleges met interactie
studiebelastingcirca 2 uur per college
literatuur

Henry David Thoreau, (theatlantic.com/magazine/archive/1862/06/walking/304674)
Nederlandse vertaling van Walking (verschijnt in augustus2018 bij de Historische Uitgeverij)

Omdat de uitgave later verschijnt dan oorspronkelijk gepland was, wordt de Nederlandse vertaling van het essay tijdens het eerste college kosteloos beschikbaar gesteld aan de deelnemers van deze cursus.

dag en tijddinsdag en donderdag, 13.30-16.00 uur
data3, 5, 10, 12 juli 2018
cursusprijs€ 112
cursuscodeV471-18zo
uiterste aanmelddatum26 juni
   

 Direct aanmelden