Kerken in Groningen A en B -VOL-

Lier_Kerken_Groningen_Bron_Loppersum_kerk_gewelven.jpgIn het Groninger land staan de mooiste kerken van Nederland. Opvallend veel middeleeuwse kerken zijn hier bewaard en ze zijn vakkundig gerestaureerd in de afgelopen decennia. De zadeldaktorens werken als bakens in het open veld. De kerken zijn vaak gebouwd op wierden, woonheuvels, en steken ook daarom boven de rest uit. Kenmerkend voor de kerken in deze provincie is onder meer de dieprode baksteen. De bouwstijl in de bloeiperiode was de romanogotiek, die zich hier uit als een waar baksteenfestijn. Met nissen, kraalprofielen, siermetselwerk en muurgeleding zijn de buitenmuren eenvoudig maar ingenieus versierd.

In Groningen zijn opvallend veel schilderingen bewaard en gerestaureerd. In sommige kerken zijn complete cycli van Maria of Christus terug te vinden. Samen met de vele nissen en lage vensters vertellen ze veel over het middeleeuwse geloofsleven.

Groningen is ook rijk aan protestants interieur. Het beroemdst zijn de orgels, Groningen heet niet voor niets de ‘orgeltuin van Europa’. Maar ook de herenbanken van de adel en de grote kansels trekken de aandacht. Tot slot zijn er mooie grafzerken bewaard, met macabere lijkdichten en rijke doodssymboliek.

We bezoeken enkele topmonumenten in de provincie Groningen, waar we verschillende van bovengenoemde aspecten terug zullen zien in Loppersum, Middelstum, Westerwijtwerd, Zeerijp, Leermens. Om alles in een breder kader te kunnen plaatsen krijgt u de dag voor de excursie een inleidend college.

overige informatie
Er zijn twee groepen, A en B – zie hiernaast. Toegang tot de kerken is altijd onder voorbehoud vanwege (rouw)diensten. Kort voor aanvang ontvangt u exacte informatie over vertrektijden en locaties. De cursusprijs is inclusief vervoer per eigen touringcar vanaf de Vrije Universiteit Amsterdam, entree kerken, koffie en consumptie, exclusief lunch.

docentDrs. Saskia van Lier
onderwijsvorm1 hoorcollege, 1 dagexcursie
studiebelastinggeen
cursusprijs€ 125 (inclusief vervoer per eigen touringcar vanaf Vrije Universiteit Amsterdam)
maximaal aantal 30 deelnemers per groep
uiterste aanmelddatum 25 juni
           GROEP A
 dag, data en tijdcollege maandag 9 juli, 10.30-13.00 uur
excursie dinsdag 10 juli, 8.30- ca.19.00 uur
 cursuscode H549-18zoA
 GROEP B
dag,dataen tijdcollege maandag 9 juli, 13.30-16.00 uur
excursie donderdag 12 juli, 8.30- ca. 19.00 uur
cursuscodeH549-18zoB
   

 Direct aanmelden