Filosofie van het surrealisme: tussen het bewuste en onbewuste

Rodenburg_surrealisme_BRON_joan_miro_cadaveri_eccellenti_cadavre_exquis_1928.jpgIn 1924 schrijft de Franse auteur André Breton het Manifeste du surréalisme. Hij presenteert de nieuwe opvattingen rond de kunst en de literatuur van het ‘surrealisme’, dat letterlijk ‘boven de werkelijkheid’ betekent. Het is een bruisende en heftige periode in de moderne kunst waarin de ontwikkelingen elkaar steeds sneller opvolgen.

De Eerste Wereldoorlog vormt voor velen een kantelpunt in het denken: de redelijke mens is niet in staat gebleken om de afschuwelijke gebeurtenissen te voorkomen. Er wordt druk gediscussieerd in de café’s en ateliers van Parijs. Wat zouden kunst en literatuur moeten zijn? Wat kan de kunst betekenen in het dagelijkse leven en de maatschappij? De verbeeldingskracht en het voorstellingsvermogen van de mens moeten het tegenwicht gaan vormen tegen de gruwelen van de Grote Oorlog. Tegelijkertijd werpt de opkomst van het nationaalsocialisme in Duitsland een donkere schaduw op de cultuur en kunst van de overige landen in Europa.

In deze colleges onderzoeken we de rol van het onbewuste, de droom en de roes in het surrealisme als tegendeel van de rede. We belichten deze ideeënwereld aan de hand van de filosofen Friedrich Nietzsche, Georges Bataille en Michel Foucault. We bespreken literatuur en kunstwerken en analyseren technieken zoals bijvoorbeeld cadavre exquis en frottage aan de hand van bekende kunstenaars als Dali, Giacometti en Magritte, maar ook Max Ernst, Miró, Oppenheim en Carrington. Daarbij wordt bijzondere aandacht besteed aan de film Un Chien Andalou van Luis Buñuel.
Als coreferent treedt in de colleges de grote vertolker van het onbewuste op: Sigmund Freud.
 

docentDrs. Katja Rodenburg
onderwijsvorm4 hoorcolleges met ruimte voor vragen
studiebelastingmax. 1 uur per college
literatuurgeprinte hand-outs
dag en tijdmaandag en woensdag, 13.30-16.00 uur
data25, 27 juni en 2, 4 juli 2018
cursusprijs€ 112
cursuscodeV472-18zo
uiterste aanmelddatum18 juni
  

 Direct aanmelden