Filosofie en literatuur: Murakami en het gespleten leven

Boer-MurakamiWat kunnen filosofie en literatuur voor elkaar betekenen? We zijn allemaal we eens geraakt door een verhaal, maar wat betekent het om die ervaring filosofisch uit te werken en toe te eigenen? Aan de hand van algemene filosofische vragen en concrete voorbeelden uit de fictie van de Japanse grootmeester Haruki Murakami, wordt in deze cursus een gespleten mensopvatting onderzocht.

Wat is in het menselijk bestaan de relatie tussen wat ons eigen is en wat vreemd, wat we over onszelf en het leven weten en alles wat daarbuiten valt? Wat betekenen zelfkennis, verantwoordelijkheid, identiteit, vrijheid en liefde als we uitgaan van een gespleten mensopvatting? De analyse van de gespleten levens die Murakami’s hoofdpersonen leiden – waarin schaduwen en spiegels afgespleten raken en er onderwerelden parallel aan de alledaagse wereld toegankelijk worden – zal ons helpen deze vragen van concrete antwoorden te voorzien.

De cursus begint met een algemene inleiding op de relatie tussen filosofie en literatuur. Aan de hand van zijn recent verschenen boek ‘Murakami en het gespleten leven’ laat docent Ype de Boer de filosofische waarde van Murakami’s fictie zien. De cursus eindigt met een gezamenlijke poging om Murakami’s recent verschenen De Moord op Commendatore  filosofisch te lezen.

docentYpe de Boer MA
onderwijsvorm4 hoorcolleges
studiebelastingenkele uren per week
literatuurverplicht: Murakami, H. (2017, 2018) De Moord op Commendatore (1&2). Atlas: Amsterdam. Bij voorkeur voor de cursus te lezen.
aanbevolen: De Boer, Y.M. (2017) Murakami en het gespleten leven, AUP: Amsterdam
dag en tijdmaandag en woensdag,  10.30-13.00 uur
data25, 27 juni en 2,4 juli 2018
cursusprijs€ 112
cursuscodeV357-18zo
overige informatieDeze cursus bouwt voort op de eerder gegeven cursus over Murakami (met enige overlap). Hij is geschikt voor zowel nieuwkomers als oud-deelnemers.
uiterste aanmelddatum18 juni
   

 Direct aanmelden