Speciale relativiteitstheorie en kwantummechanica: de Lagrange- en Hamiltonformulering

Wyder-ThermodynamicaDe Lagrange- en Hamiltonformulering zijn onontbeerlijk om speciale relativiteitstheorie en kwantummechanica te begrijpen. In deze stoomcursus leert u hoe en waarom.  De moderne natuurkunde is vooral in termen van het Lagrange (het principe van de extremale actie) en het Hamiltonformalisme opgesteld. Dit komt omdat bijvoorbeeld de Newtoniaanse mechanica in het  kwantum- en relatviteitsgebied jammerlijk tekort schiet. Zo is het Higgsmechanisme (van het Higgsboson – Nobelprijs 2013) volledig in termen van Lagrangianen opgesteld.  Ondanks dat zij zo een drijvende rol spelen in de moderne natuurkunde zijn deze formalismen bij het grote publiek totaal onbekend.
In deze cursus maakt u aan de hand van de (speciale) relativiteitstheorie kennis met deze onbekende formulering op een manier waarbij geen voorkennis van de relativiteitstheorie nodig is. En passant wordt de speciale relativiteitstheorie behandeld. Voor de al relativistische adepten: u zult zien dat wij haar (zonder gedachtenexperimenten)  simpelweg kunnen samenvatten in de bewering dat ‘de eigentijd (de Lagrangiaan voor dit systeem) invariant is’.
De opbouw: eerst wordt de speciale relativiteitstheorie geïntroduceerd, met daarop aansluitend het Lagrangiaan- en Hamiltoniaanformalisme. Daarna breiden we dit formalisme uit naar andere toepassingsgebieden. We eindigen met het toepassen van deze formalismen op de kwantummechanica.

 

docentDr. Urs Wyder
onderwijsvorm4 hoorcolleges met ruimte voor vragen
studiebelasting1 à 2 uur per college
aanbevolen literatuurLeonard Susskind & George Hrabovsky, The Theoretical Minimum (What You need to Know to start Doing Physics) (ISBN 978-1-846-14798-1)
Voor ieder college wordt digitaal studiemateriaal toegestuurd.
dag en tijddinsdag en donderdag, 10.30-13.00 uur
data24, 26, 31 juli en 2 augustus 2018
cursusprijs€ 112
cursuscodeV690-18zo
overige informatieVoorkennis: HTS- of propedeuseniveau in een exacte wetenschap is noodzakelijk om deze cursus te volgen.
uiterste aanmelddatum17 juli
   

 Direct aanmelden