Eeuwig houdbaar: de ongekende toekomst van ons lichaam

Maier-EuwigHoudbaarHoe oud wilt u worden? Veroudering is actueel! We worden steeds maar ouder. Elke tien jaar stijgt de levensverwachting wel twee jaar. De kinderen die nu geboren worden hebben vijftig procent kans om ouder dan honderd jaar te worden. Er lijkt geen eind aan te zitten! Door preventie en hygiëne, maar ook door een steeds betere gezondheidszorg, blijft de levensverwachting maar stijgen. Ook de komende jaren.
De snelheid van veroudering en daarmee de kans op ziekte heeft u grotendeels zelf in de hand. Iedereen weet dat niet roken, verstandige voeding en voldoende beweging een belangrijke rol spelen bij langer leven. Maar inmiddels zijn onderzoekers ook bekend met de moleculaire mechanismen die ouderdomsziekten en algemene lichamelijke en geestelijke achteruitgang veroorzaken. Sommige verouderingsmechanismen kunnen worden beïnvloed. Zo is bijvoorbeeld de levensduur van proefdieren met 50 procent verlengd. Interessante ontwikkelingen, maar wat betekenen deze voor de mens?

Internist en hoogleraar veroudering Andrea Maier neemt u mee achter de schermen van de verouderingswetenschap. In twee colleges komen de biologische en geneeskundige aspecten van veroudering, maar ook de sociale aspecten aan bod. Dit alles aan de hand van haar eigen boek Eeuwig Houdbaar.

 

docentProf. dr. Andrea Maier
onderwijsvorm2 hoorcolleges
studiebelastinggeen
literatuurAndrea  Maier, Eeuwig houdbaar (Prometheus, 2017)
dag en tijdmaandag en woensdag, 13.30-16.00 uur
data28 en 30 mei 2018
cursusprijs€ 56
cursuscodeH735-18zo
overige informatieDe colleges worden opgenomen door Home Academy.
uiterste aanmelddatum21 mei
   

 Direct aanmelden