De lucht in! De wereld van het aerosol

Schutgens_AerosolWat hebben volksgezondheid, planktonbloei, een rode zon in de middag en klimaatsverandering met elkaar gemeen? Aerosolen zijn kleine, voor onze ogen onzichtbare, deeltjes in de Aardse atmosfeer. Ze komen overal voor en zijn er altijd geweest. Maar door de industrialisering is er wel veel veranderd in de hoeveelheid en chemische samenstelling van aerosol. Anders dan gassen bestaan aerosolen uit verschillende samengeklonterde moleculen. De rol van aerosol in het aardsysteem is enorm veelzijdig. Enerzijds bedreigen ze de volksgezondheid doordat deze kleine deeltjes diep in onze longen kunnen doordringen, anderzijds remmen ze globale opwarming van de aarde af omdat ze zonlicht terug de ruimte in weerkaatsen. Omdat aerosolen gemakkelijk door de wind worden meegevoerd, zijn ze een ideaal transportmiddel voor voedingstoffen en ziektekiemen. Zo leveren stofstormen uit de Sahara voeding voor bossen in Noord-Europa en Amazonia. Maar diezelfde stofstormen veroorzaken ook uitbraken van meningitis in Afrika.

In deze korte cursus krijgt u inzicht in de huidige stand van wetenschappelijke kennis over aerosol. De aard, herkomst en verspreiding in de atmosfeer van aerosol, alsmede de veranderingen door industrialisering worden besproken. Vervolgens wordt de rol van aerosol in het systeem aarde belicht door drie aspecten in meer diepte te beschrijven: luchtvervuiling en volksgezondheid, transportmiddel voor voedselstoffen voor de biosfeer, en tot slot klimaatsverandering.  Ook zal worden uitgelegd hoe wetenschappers aerosol meten en modellen gebruiken om ze beter te begrijpen.

 

docentDr. Nick Schutgens
onderwijsvorm2 hoorcolleges
studiebelastingnihil
literatuurDe presentaties worden na afloop als PDF beschikbaar gesteld
dag en tijddinsdag en donderdag, 13.30-16.00 uur
data3 en 5 juli 2018
cursusprijs€ 56
cursuscodeV689-18zo
overige informatieDeze cursus vraagt geen voorkennis van natuur- en scheikunde, er worden geen wiskundige formules gebruikt.
uiterste aanmelddatum26 juni
  

 Direct aanmelden