De Mayakalender: toen en nu

Akker_Maya_Foerstemann-1880_Dresden-codex-facsimile_Page_56.jpgHet fenomeen ‘einde-van-de-wereld-in-2012’ heeft het bestaan van de Mayakalender wereldwijd op de kaart gezet. Maar dat deze kalender nu nog steeds – dus al meer dan 2500 jaar – een belangrijke rol speelt in het dagelijks leven van inheemse bevolkingsgroepen in Mexico en Guatemala is bij de meeste mensen niet bekend.
Vandaag de dag gebruiken Mayapriesters in de hooglanden van Guatemala de kalender om het karakter van de tijd te interpreteren en aan de hand hiervan rituelen uit te voeren om voorspoed te vragen voor hun gemeenschap. Uit archeologische en historische bronnen blijkt dat hun kennis is gebaseerd op eeuwenoude tradities die veelal hun oorsprong vinden in de periode van voor de Spaanse verovering.
In deze korte cursus behandelen we de belangrijkste eigenschappen van de pre-koloniale en hedendaagse Mayakalender aan de hand van recent archeologisch en antropologisch onderzoek. Hierbij staan de volgende vraagstukken centraal: Hoe werkt de Mayakalender precies? Hoe beïnvloedt deze kalender het dagelijks leven? Hoe hangt de Mayakalender samen met de wereldvisie van de Maya’s?
De cursus vangt aan met een cultureel en geografisch overzicht van de regio. Voorkennis van dit onderwerp of van de Mayacultuur is daarom niet nodig. Aan het eind van deze cursus zult u een algemeen inzicht hebben in de complexiteit van de Mayakalender en bent u in staat om datanoteringen in hiëroglyfenschrift te herkennen.
 

docentDr. Paul van den Akker
onderwijsvorm2 hoorcolleges met ruimte voor vragen
studiebelastingca. 1 uur per college
literatuurgeprinte hand-outs
dag en tijdmaandag, 13.30-16.00 uur
data9 en 16 juli 2018
cursusprijs€ 56
cursuscodeV595-18zo
uiterste aanmelddatum2 juli 
 

 Direct aanmelden