Paleografie: het lezen van archiefstukken

Waardt-PaleografieArchiefbronnen zijn zeer belangrijk in het historisch onderzoek. Deze cursus biedt een eerste kennismaking met handgeschreven bronnen uit de vroegmoderne tijd (1500-1800). De techniek van het lezen van teksten uit die periode wordt paleografie genoemd. Dit is vooral een techniek, omdat het op de eerste plaats gaat om specifieke leesvaardigheden. Maar het interpreteren van wat men leest is natuurlijk minstens zo belangrijk. Paleografie is vooral actief lezen: wat lees ik? Maar ook: wat betekent de tekst die ik net heb ontcijferd?
Een bron duiden en begrijpen biedt een historische sensatie: de lezer komt ineens in direct contact met het verleden. Voorafgaand aan de bijeenkomsten worden via e-mail kopieën van teksten toegestuurd met de opdracht die zo goed mogelijk te ontcijferen en te analyseren. Tijdens de bijeenkomsten worden deze teksten dan gezamenlijk gelezen en verder geïnterpreteerd. Een van de bijeenkomsten wordt gebruikt voor een bezoek aan het stadsarchief van Amsterdam. Tijdens een rondleiding krijgt u een meer gedetailleerd beeld van het archiefwezen. Deelnemers zijn na afloop van deze cursus geen volleerde paleografen, maar overzien wel wat paleografie inhoudt en zij kunnen, als zij meer kennis en ervaring willen opdoen, taxeren wat de trainingen en cursussen die op dat gebied bestaan te bieden hebben.

 

docentHans de Waardt
onderwijsvorm3 werkcolleges en 1 excursie
studiebelastingenkele uren per week
literatuurarchiefstukken (per mail beschikbaar gesteld)
dag en tijddinsdag en donderdag, 13.30-16.00 uur
data26 en 28 juni, 3, 5 juli 2018
cursusprijs€ 112
cursuscodeV290-18zo
maximum aantal 30 deelnemers
overige informatieDe excursie naar het Stadsarchief Amsterdam (Vijzelstraat 32) vindt plaats op 3 juli. Meer informatie volgt tijdens de cursus. Entree Stadsarchief € 6 / Museumkaart gratis.
uiterste aanmelddatum19 juni
   

 Direct aanmelden