HOVO Letteren en muziek

Leer opnieuw lezen en luisteren! De letteren- en muziekcursussen bij HOVO nemen u mee naar bekende en onbekende meesterwerken uit de literatuur of muziekgeschiedenis, soms met één werk centraal, soms rond een schrijver of een thema. Na afloop leest en luistert u anders dan voorheen!

Jansen - Westerse muziekgesch IIIWesterse muziekgeschiedenis III - Barok en classicisme (1600–1800)  - Inschrijven niet meer mogelijk
Met de komst van de Barok breekt een nieuw muziektijdperk aan waarin genres en vormen ontstaan die tot op heden actueel zijn gebleven.
Zwitser - FugaFuga-analyse (I): Bach - Wohltemperirtes Clavier I   -  Inschrijven niet meer mogelijk
Cursus fuga-analyse aan de hand van Das wohltemperirte Clavier van Johann Sebastian Bach.
Zwitser - TsjaikovskiMuziekgeschiedenis van Rusland ( I): Tsjaikovski in context    - Inschrijven niet meer mogelijk
Introductie tot het leven en het werk van de Russische componist Pjotr Iljitsj Tsjaikovski (1840-1893).
Ezendam - RomanticaFranse componisten van de negentiende eeuw (I): de Romantici- Inschrijven niet meer mogelijk
De cursus ‘muziek beluisteren’ van Jan Ezendam, wordt komend najaar hervat met ditmaal de Franse muziek als thema.
Leur - EllingtonLeven en werk van Duke Ellington  - Inschrijven niet meer mogelijk
Ellington staat centraal. Maar maak ook kennis met de belangrijkste musici in zijn bijzondere orkest, exemplarische stukken, zijn ongebruikelijke aanpak bij het componeren en de samenwerking met Billy Strayhorn.

Dolen - HomerosHomerus en Odysseus  - Inschrijven niet meer mogelijk
De Odyssee is onbetwistbaar een van de fraaiste dichtwerken die ooit zijn geschreven. Een cursus over de heldendichtenIlias en Odyssee en hun auteur, de dichter Homerus.
Hoffman - Shakespeare IIShakespeare en zijn tijdgenoten (II)      - Inschrijven niet meer mogelijk
Naast de teksten van Shakespeare lezen we in deze cursus ook werk van zijn dramaturgische tijdgenoten, met name Christopher Marlowe.
Hoffman - WOIEngelse literatuur van de Eerste Wereldoorlog   -  Inschrijven niet meer mogelijk
Binnen de Engelse literatuur is de Eerste Wereldoorlog een groot onderwerp: honderden boeken zijn over dit thema geschreven en er verschijnen nog steeds nieuwe boeken oveR...
Janssen - BulgakovBoelgakov, meester van de Sovjet-literatuur  - Inschrijven niet meer mogelijk
In deze colleges maken we een verkenningsreis door het werk van Boelgakov. We lezen fragmenten, bespreken thema’s, motieven en sleutelscenes en proberen zijn werk te duiden.
Oderwald - Gesch geneeskundeLiteratuur en geneeskunde: een kleine geschiedenis der geneeskunde in tien romans-Inschrijven niet meer mogelijk
De ontwikkelingen van de geneeskunde zijn ook in romans opgeschreven. In deze cursus volgen we aan de hand van tien romans de geschiedenis van de geneeskunde vanaf de 16e eeuw tot en met het begin van de 20e eeuw.
Stroop - DialectenWat er zo mooi is aan dialecten  -  Inschrijven niet meer mogelijk
Cursus over de veelsoortige eigenschappen van de Nederlandse dialecten, hun oorsprong en levensverwachting. Getoond en toegelicht aan de hand van een veelheid aan taalkaartjes.