Ik, Maria van Gelre

Willemsen - Maria van GelreDit najaar kunt u in Museum Het Valkhof in Nijmegen een tentoonstelling bezoeken over het befaamde getijdenboek van hertogin Maria van Gelre (1380-na 1428). Zij werd geboren als Marie d'Harcourt en verkeerde van jongs af aan in de omgeving van het Franse hof. In 1405 trouwde zij met Reinoud IV, hertog van Gelre, die in 1402 zijn onverwacht overleden broer moest opvolgen. De voortzetting van de dynastie was een belangrijke reden voor dit huwelijk, maar evenzo de bezegeling van de banden met Frankrijk. Niemand minder dan Lodewijk van Orléans, broer van de Franse koning, betaalde een aanzienlijke bruidsschat om Maria, tot dan toe hofdame van zijn echtgenote, tot deze positie te promoveren.
 
Het Getijdenboek is nu over twee locaties verspreid, bibliotheken in Berlijn en Wenen. Het gedeelte in Berlijn, waarin alle miniaturen zijn opgenomen, is gerestaureerd. Waartoe dat heeft geleid, is op de tentoonstelling te zien. Daarbij wordt tevens een beeld geschetst van de hertogin, die zich in het Gelderse dermate thuis voelde dat zij haar gebeden in het Nederlands (Nederduits) liet optekenen. De verluchting van dit handschrift is uitzonderlijk: vervaardigd in de geboortestreek van de befaamde Gebroeders van Limburg, zijn heel wat invloeden van deze meesters aanwijsbaar in de illustraties.
 
De cursus belicht de historische achtergronden van het huis van Gelre en de positie van Maria van Gelre. De miniaturen worden nauwgezet geanalyseerd, waarbij antwoorden worden aangedragen op kunsthistorisch actuele vragen. Welke positie neemt dit handschrift in binnen de geschiedenis van de Noord-Nederlandse schilderkunst? Is er visueel aanleiding om connecties met andere kunstcentra te vermoeden? En wat vertellen de gebeden en de verluchting ons over de opdrachtgeefster en haar leefwereld?

docentDrs. Thea Willemsen
onderwijsvorm4 hoorcolleges
studiebelastingca. 1-2 uur zelfstudie per week
literatuurgeprinte reader 
dag en tijdwoensdag, 13.30-16.00 uur
data14 november t/m 5 december 2018
cursusprijs€ 124 (incl. reader t.w.v. € 12)
cursuscodeV596-18nj
uiterste aanmelddatum31 oktober
  

 Direct aanmelden