Spinoza’s spirituele levenskunst - Inschrijven niet meer mogelijk

Lintsen - SpinozaLevenskunst is de kunst om van je leven een kunstwerk te maken. Centraal in de levenskunst staat je eigen leven en hoe je je daartoe verhoudt. Het is een zorg voor jezelf, die kan uitmonden in een rijk en creatief leven vol inzicht, kracht en stijl. Spinoza biedt ons in zijn Ethica een metafysische vorm van levenskunst, die op verschillende manieren kan worden toegepast: rationeel, naturalistisch of spiritueel.
Het naturalisme van Spinoza komt met name tot uitdrukking in zijn emotieleer. Zijn stelling luidt: om de mens te begrijpen, moet je zijn emoties begrijpen. We zullen Spinoza in deze cursus beschouwen als een filosoof-psycholoog die ons confronteert met onze eigen emoties. Het hoogtepunt in zijn Ethica is de amor Dei intellectualis, de verstandelijke liefde tot God-Natuur. Deze liefde heeft een spirituele lading die diep kan ingrijpen. Je voelt dan bij jezelf hoe sterk je emoties kunnen doorwerken in je eigen leven en wat het betekent om ze te integreren in een nieuwe liefde voor jezelf.
Dit fascinerende perspectief is ontwikkeld door de Belgische filosoof Herman De Dijn, die Spinoza’s emotieleer op een bijna Freudiaanse wijze ontleedt. De Dijn bezette in 2007 de Spinozaleerstoel aan de Universiteit van Amsterdam. Van zijn gastcolleges is een uitgebreide samenvatting gemaakt, die tijdens de cursus wordt gebruikt. Daarmee kunnen we voor het eerst of opnieuw kennismaken met het beroemde ‘kunstwerk’ van Spinoza: de Ethica.

docentIr. Wim Lintsen
onderwijsvorm8 hoorcolleges met veel interactie
studiebelastingca. 2 uur per week
literatuurgeprinte syllabus (Wim Lintsen, Spinoza’s levenskunst volgens Herman De Dijn)
Bento de Spinoza, Ethica, in de vertaling van Nico van Suchtelen, Wereldbibliotheek, kosten tweedehands vanaf € 18,95 (bij bol.com)
dag en tijdwoensdag, 13.30-16.00 uur
data3 oktober t/m 28 november 2018
geen college op 24 oktober
cursusprijs€ 232 (incl. syllabus t.w.v. € 8)
cursuscodeH498-18nj
uiterste aanmelddatum19 september
  

  Inschrijven niet meer mogelijk