Met muziek door de kerk. Hoe beeld en muziek samenkomen in de kerkruimte -VOL-

Houdt u ervan om in stilte door een kerk te dwalen? En geniet u ’s avonds graag van een klassiek concert? Probeer dit dan eens te combineren! Kerkruimte, beelden, liturgie en muziek komen samen in een soort liturgisch Gesamtkunstwerk waarin alles samenvalt om God te eren. In vier colleges verbinden we muziek, beeld en liturgie met elkaar, zodat u een beeld kunt krijgen van hoe zij elkaar in de liturgische ruimte versterken. De muziek klinkt, terwijl u beelden op het scherm ziet. En ondertussen krijgt uw kennis over beeld, muziek en kerk een onderbouwde verdieping.

opbouw
college 1 - Kijk eens naar al die wolkenpartijen met engelen en heiligen rond God de Vader: een prachtige verbeelding van de opening van het Gloria in de misliturgie, zeker daar waar dat is afgebeeld in een koepel. Gloria in excelsis Deo! Vivaldi’s Gloria in D majeur is ons uitgangspunt.
college 2 - We luisteren naar allerlei verschillende composities (van onder anderen Pergolesi, Charpentier en Biber) om te kijken welke ‘kwaliteiten’ van Maria in de kerk worden verbeeld en bezongen. Ze is maagd, koningin van de hemel, treurende moeder en middelares.
college 3 - Aan de hand van Händels Messiah verbinden we het Oude en het Nieuwe Testament. Dit is Gods heilsplan en is in elke kerk terug te vinden.
college 4 - Een requiemmis bezingt hoe het de doden zal vergaan. De gelovigen bidden voor de overledene opdat hij goed terecht komt aan gene zijde. Neem alleen al de openingswoorden: eeuwige rust: het beeld van de slapende dode. Mozarts Requiem is ons uitgangspunt.

docentDrs. Saskia van Lier
onderwijsvorm4 hoorcolleges
studiebelastinggeen
dag en tijdmaandag, 13.30-16.00 uur
data26 november t/m 17 december 2018
cursusprijs€ 112
cursuscodeV112-18nj
uiterste aanmelddatum17 november
    

 Direct aanmelden