Kwantumfysica voor niet-fysici -VOL-

Leeuwen - KwantumfysicaEind negentiende eeuw werd het veelbelovende studenten sterk afgeraden om zich nog te bekwamen in de natuurkunde. Ook werd hun aangeraden een andere carrière te zoeken, aangezien de natuurkunde nog slechts een kwestie was van de bepaling van de volgende decimalen. Begin twintigste eeuw kantelde het beeld van de natuurkunde – de newtoniaanse mechanica – dramatisch, met publicaties van Planck, Bohr, Einstein, De Broglie, Schrödinger, Heisenberg en vele anderen. De kwantumfysica werd geboren, vormgegeven, toegepast, maar slecht begrepen. Het leek erop dat de meting het meetresultaat materialiseerde. Schrödinger formuleerde zijn paradox van de tegelijk dode en levende kat in de doos. Van de bekende fysicus Richard Feynman is de volgende uitspraak bekend: ‘Iedereen die zegt dat hij kwantumfysica begrijpt, begrijpt er niets van’. Dat klinkt nogal ontmoedigend – en zo was het waarschijnlijk ook bedoeld.

De toepassingen van de kwantumfysica zijn inmiddels niet meer weg te denken uit de samenleving: de transistor, de laser, de led, de computer, het internet, kwantumcryptografie, kwantumbiologie … Maar waar gaat kwantumfysica over? Voor wie geen exacte achtergrond heeft, maar toch de basis van de kwantummechanica wil begrijpen, is deze cursus bedoeld. We beginnen met een korte introductie van de geschiedenis van de fysica tot 1900 en eindigen met een kijkje in het bewustzijn. In zes colleges gaan we van Newton en Galilei naar de meest recente experimenten in de kwantumfysica. Er worden geen formules gebruikt, wel grijze cellen.

docentIr. Paul van Leeuwen MSc
onderwijsvorm6 hoorcolleges met ruimte voor vragen
literatuurgeprinte syllabus
dag en tijdwoensdag, 13.30-16.00 uur
data26 september t/m 7 november 2018 
geen college op 24 oktober
cursusprijs€ 178 (incl. boek voor slechts € 10 (winkelwaarde € 22,50)
In plaats van een syllabus (zoals in de gids vermeld) wordt bij de eerste bijeenkomst het onlangs verschenen boek van Paul van Leeuwen Kwantumfysica, informatie en bewustzijn''  beschikbaar gesteld
cursuscodeV682-18nj
maximum aantal45 deelnemers
overige informatieEr worden geen formules gebruikt, maar een bèta-interesse is wel gewenst.
uiterste aanmelddatum12 september

 

  Inschrijven niet meer mogelijk