Geschiedenis van Jeruzalem -VOL-

Zohar - JeruzalemJeruzalem, de stad waar het jodendom, christendom en de islam samenkomen, is een van de meest veelzijdige en boeiende steden ter wereld. Het is een stad van uitersten, van conflicten en van een zeer bewogen geschiedenis. Deze cursus behandelt de geschiedenis van de stad in vier bijeenkomsten, vanaf haar vroegste begin als Kanaänitische stad, zo’n 5000 jaar geleden, tot de moderne tijd. Maar Jeruzalem roept meer op dan politieke intriges en militaire veroveringen. Ondanks dat koningen, keizers, ridders en sultans zich de stad hebben toegeëigend en er hun eigen stempel op drukten, bleef het een stad met een enorme diversiteit. Een stad waarnaar generaties van pelgrims hebben verlangd, die zij eeuwenlang hebben beschreven en geschilderd en waar zij lofzangen aan hebben opgedragen.
Een bezoeker aan het Jeruzalem van nu merkt direct de verschillende bevolkingsgroepen op: joden en moslims, seculieren en orthodoxen, nonnen en monniken van alle mogelijke christelijke stromingen, van Grieks-Orthodoxen, Franciscanen en Armeniërs, tot de kleinste minderheden zoals de Ethiopische en de Syrische kerk. Ieder met eigen gewoontes en feestdagen, maar vaste tradities rondom de heilige plaatsen. Het houden van een balans tussen deze groepen is niet eenvoudig en de grens tussen vredig samenwerking en explosief geweld is soms flinterdun. In deze cursus bestuderen we wat aan de oppervlakte te zien is, maar ook wat eronder schuilt, met aandacht voor geschiedenis, kunst en beroemde monumenten, boven én onder de grond.

opbouw
college 1 - Bijbels Jeruzalem: van een Kanaänitische stad tot een verwoeste hoofdstad (eerstetempelperiode)
college 2 - Van de terugkeer naar Zion (tweedetempelperiode) tot de Byzantijnse tijd: Jeruzalem als Hagia Polis
college 3 - De Islamitische tijd en de kruisvaarders tot de Ottomaanse tijd
college 4 - Jeruzalem in de nieuwe tijd

docentDr. Diklah Zohar
onderwijsvorm4 hoorcolleges
studiebelasting1 à 2 uur per week
literatuurgeprinte syllabus
dag en tijdmaandag, 13.30-16.00 uur
data17 september t/m 8 oktober 2018
cursusprijs€ 116 (incl. syllabus t.w.v. € 4)
cursuscodeV296-18nj
overige informatieAls vervolg op deze cursus wordt een vijfdaagse reis naar Jeruzalem georganiseerd door onze samenwerkingspartner reisorganisatie Labrys
uiterste aanmelddatum3 september