Adolf Hitler: het gezicht van het Derde Rijk

Salfischberger - HitlerAls Adolf Hitler na de Eerste Wereldoorlog terugkeert in München, is hij een volstrekt onbetekende man. Dat verandert in de zomer van 1919 als hij een giftige ideologie creëert van nationalisme, antikapitalisme en antisemitisme. Het nazisme, in de figuur van Hitler, keert zicht tegen het internationalisme van de communisten (Lenin) en tegen het burgerlijk kapitalisme. Hitler beschouwde beide als bedenksels van het jodendom en gericht tegen Duitsland. De motor achter deze vilein totalitaire ideologie is het ressentiment, gebonden aan de schreeuw om verlossing in een nieuwe Duitse volksgemeenschap. Die schreeuw is uiteindelijk een poging de moderne, op het individu gerichte samenleving in het grauw van het totalitaire collectief te doden.
De crisis van de jaren dertig brengt Hitler aan de macht. En na de uitschakeling van de SA, in de Nacht der Lange Messen (zomer 1934), als Hitler de volledige macht in handen heeft, wordt de oorlogsmachine op gang gebracht. Het resultaat: zestig miljoen doden.
In de cursus worden al deze aspecten besproken. In het bijzonder staan we stil bij de vraag hoe de Duitse Weimarrepubliek zichzelf te gronde richtte. Verder de vraag komt de vraag aan de orde wat de rol van het anti-semitisme in de nazi-ideologie was: is er een direct verband tussen de teksten van Hitler in zijn Mein kampf, of was de genocide een intrinsiek onderdeel van de te voeren wereldoorlog? Intentie of functie?
Ten slotte de intrigerende vraag: hebben de nazi’s, heeft Hitler, ooit zicht gehad op de eindoverwinning? Het antwoord hoort in de cursus.

docentDrs. Dick Salfischberger
onderwijsvorm10 hoorcolleges  met beperkte ruimte voor vragen/discussie
studiebelastingnaar eigen inzicht
literatuurTeksten van de docent, op basis van vrijwilligheid en in overleg met de docent aan te schaffen.
Iedere cursist ontvangt een uitvoerige literatuurlijst.
dag en tijdwoensdag, 13.30-16.30 uur
data26 september t/m 5 december 2018
geen college op 24 oktober
cursusprijs€ 280
cursuscodeH271-18nj
overige informatieHerhaling van eerder gegeven cursus, met andere accenten. Geen voorkennis of zelfstandige studie vereist. Enige passieve kennis van de Engelse- en Duitse is gewenst, maar beslist niet noodzakelijk.
uiterste aanmelddatum17 september
   

 Direct aanmelden